Εύκολος σπιτικός πουρές πατάτας (vegan)

πουρές πατάτας
Σπιτικός πουρές πατάτας

Για σήμερα έχω άλλη μια εύκολη συνταγή και αυτή την φορά μαγειρεύω σπιτικό πουρέ πατάτας ο οποίος μάλιστα δεν έχει μέσα βούτυρο ή γάλα (που βάζουν συνήθως στον κλασικό πουρέ) οπότε θα λέγαμε ότι είναι και μια vegan εκδοχή κατάλληλη για όσους ασχολούνται με την χορτοφαγική διατροφή και δεν χρησιμοποιούν ζωικά παράγωγα στην μαγειρική τους.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα εξής λίγα και απλά:

  • πατάτες (ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε να κάνουμε, π.χ. περίπου 1 κιλό χρησιμοποιώ εγώ στο βίντεο)
  • κρεμμύδι (ανάλογα με το πόσες πατάτες θα χρησιμοποιήσουμε, π.χ. 1 κρεμμύδι ανά κιλό πατάτας)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • νερό (για να βράσουμε τις πατάτες)

Αρχικά καθαρίζω και ξεφλουδίζω τις πατάτες και επειδή αυτές που είχα στο video είναι μεγαλούτσικες τις έκοψα σε μικρότερα κομμάτια για να βράσουν πιο εύκολα.

Προσέχω να κόψω τις πατάτες σε κομμάτια που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να βράσουν όλες περίπου στον ίδιο χρόνο.

Βάζω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, προσθέτω μπόλικο νερό να τις σκεπάζει και τις αφήνω να βράσουν μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν. Συνήθως σε αυτό το μέγεθος που τις έκοψα χρειάζονται περίπου 30-40 λεπτά βράσιμο.

Για να δοκιμάσω αν έβρασαν οι πατάτες κάνω ένα απλό τεστ με ένα πιρούνι, δηλαδή εκεί στα 30-40 λεπτά δοκιμάζω να τις τρυπήσω με ένα πιρούνι και αν αυτό μπαίνει και βγαίνει εύκολα από την πατάτα σημαίνει ότι έχουν μαλακώσει, αλλιώς αν δυσκολεύεται να τις τρυπήσει ή σφηνώνει και δεν βγαίνει εύκολα σημαίνει ότι είναι ακόμα σκληρές και χρειάζονται περισσότερο χρόνο να βράσουν.

Μέχρι να βράσουν, αξιοποιώ τον χρόνο που περιμένω για να καθαρίσω το κρεμμύδι και να το κόψω σε μικρά κομμάτια. Εγώ συνήθως δεν το κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί δεν με ενοχλεί να βρίσκω κομμάτια μέσα στον πουρέ, όμως μπορούμε να το ψιλοκόψουμε και σε πιο μικρά αν δεν θέλουμε να “φαίνεται” πολύ μέσα στο φαγητό.

Μόλις βράσουν οι πατάτες τις βγάζω από την κατσαρόλα και στραγγίζω το νερό. Τις αφήνω προσωρινά σε ένα πιάτο και βάζω σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω 2-3 λεπτά το κρεμμύδι που καθάρισα.

Tip: Καλό είναι να μην καθυστερήσουμε πολύ να περάσουμε στην επόμενη φάση, γιατί όσο κρυώνουν οι πατάτες σκληραίνουν και είναι πιο δύσκολο να τις λιώσουμε στο επόμενο στάδιο.

Χαμηλώνω το μάτι της κουζίνας στο ελάχιστο και προσθέτω λίγες-λίγες τις πατάτες τις οποίες με μια ξύλινη κουτάλα τις πατάω για να λιώσουν και να γίνει ο πουρές ενώ παράλληλα τις ανακατεύω και με το κρεμμύδι. Συνεχίζω την διαδικασία προσθέτοντας σταδιακά όλες τις πατάτες, προσθέτω επίσης αλατοπίπερο και το ανακατεύω καλά.

Αυτή ήταν η συνταγή! Ο πουρές πατάτας είναι έτοιμος για σερβίρισμα 🙂

Υ.Γ. Για τους μή vegan, ταιριάζει με τυρί φέτα, ή μπορούμε να προσθέσουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα όταν τον σερβίρουμε στο πιάτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *