Κοκκινιστό Κριθαράκι (μανέστρα)

Μια εύκολη συνταγή και χορταστική με την οποία σε λίγο χρόνο έχουμε έτοιμο σπιτικό φαγητό. Για μένα είναι μια γρήγορη λύση εναλλακτική του… “ας τηγανίσουμε κανένα αυγό”.

κοκκινιστό κριθαράκι
μανέστρα

Το κριθαράκι το φτιάχνω και σκέτο, χωρίς σάλτσα, αλλά κοκκινιστό είναι πιο νόστιμο και δεν έχει ιδιαίτερο έξτρα κόπο. Αυτή την συνταγή εγώ την ξέρω σαν μανέστρα και την έκανε συχνά η γιαγιά μου.

Λίγα και απλά υλικά, τα οποία (για 2 μερίδες) είναι τα εξής:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φλιτζάνι κριθαράκι
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
  • λίγο ελαιόλαδο (3-4 κουταλιές της σούπας)
  • αλατοπίπερο

Καθαρίζω το κρεμμύδι, το κόβω σε κομμάτια και το σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτω το κριθαράκι και το ανακατεύω με το κρεμμύδι και το λάδι και στην συνέχεια προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά.

Το αφήνω να σιγοβράσει περίπου 15 λεπτά, ίσως και λιγότερο, μέχρι δηλαδή να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά (όχι να στεγνώσει εντελώς). Που και που το ανακατεύω για να μην κολλήσει.

Μόλις μαγειρευτεί το κριθαράκι, το κατεβάζω από το μάτι της κουζίνας και το αφήνω να ξεκουραστεί 2-3 λεπτά. Μετά μπορώ να το σερβίρω 🙂

Υ.Γ. Ταιριάζει πολύ με τυρί φέτα

11 σκέψεις σχετικά με το “Κοκκινιστό Κριθαράκι (μανέστρα)”

    1. Κατά την γνώμη μου δεν είναι το ίδιο (δηλαδή η κούπα νομίζω είναι μεγαλύτερη από το φλιτζάνι) αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν αλλάζει η συνταγή αν αντί για φλιτζάνι μετρήσουμε το νερό και το κριθαράκι με κούπα, αρκεί να κρατήσουμε την σωστή αναλογία (δηλαδή 3 κούπες νερό για 1 κούπα κριθαράκι).

      Επίσης, αν μετρήσουμε με κούπες και ο χυμός ντομάτας είναι λίγο λιγότερος από μια κούπα (π.χ. συσκευασίες 200 ml που κυκλοφορούν, δηλαδή περίπου ένα φλιτζάνι) δεν πειράζει ιδιαίτερα

  1. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή! Πόσο αλάτι βάζουμε για το ένα φλιτζάνι κριθαράκι;

    1. 🙂 το αλάτι εξαρτάται από το πόσο αλμυρό σου αρεσει, πιστεύω από μισό έως ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι θα είναι νορμάλ για ένα φλιτζάνι κριθαράκι.

      Μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις λίγο αλάτι και αν στο τέλος δοκιμάσεις και σου φανεί ανάλατο τότε να συμπληρώσεις λίγο επιπλέον

  2. Ένα θα πω… Γενικά εγώ δεν προτιμώ το κριθαράκι. Κυρίως γιατί με ενοχλεί η “υφή” που αποκτά όταν δεν το φας την ώρα που το ετοιμάζεις. Ωστόσο, λόγω νηστείας, επέλεξα να του δώσω μια ακόμα ευκαιρία. Ακολουθωντας την συνταγή σας έφτιαξα ένα πολύ, πολύ νόστιμο κριθαράκι που έφαγα με ευχαρίστηση. Ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή!

    1. 🙂 όντως, σαν ζυμαρικό και αυτό, όταν μείνει αρκετή ώρα και κρυώσει ή το αφήσεις στο ψυγείο για την άλλη μέρα αλλάζει η υφή του, αλλά… είναι τόσο εύκολο φαγητό που μπορείς να μαγειρέψεις επί τόπου μόνο όσο χρειάζεσαι άμεσα, ώστε να μην μένει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *