Μυζηθρόπιτες νεράτες – Κρητική συνταγή χωρίς φύλλο

Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε πάει στην Κρήτη για μερικές ημέρες… είχα ανεβάσει και ένα βίντεο τότε από το ταξίδι μας εκεί.

φτιάχνοντας μυζηθρόπιτες

Όσο ήμασταν στην Κρήτη κάναμε διάφορες εκδρομές και ένα βράδυ είχαμε πάει στο χωριό Κριτσά, το οποίο βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο.

Εκείνο το βράδυ στην Κριτσά είχαν την γιορτή Μυζηθρόπιτας και έτσι είχε στηθεί ένα γλέντι με κρητική μουσική και χορούς και την τιμητική τους είχαν οι μυζηθρόπιτες.

Πλησιάζοντας στον χώρο που ετοίμαζαν και έψηναν τις μυζηθρόπιτες, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την διαδικασία και να ρωτήσω κάποιες απορίες μου για την συνταγή.

Μου φάνηκε αρκετά εύκολο και σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω κι εγώ. Βέβαια δεν είχα ρωτήσει αναλυτικά τα υλικά και τις δοσολογίες, αλλά έτσι με το μάτι είχα καταλάβει περίπου τι έπρεπε να κάνω.

Έτσι, μετά από μερικούς μήνες έφτασε η ώρα να δοκιμάσω να φτιάξω τις μυζηθρόπιτες και ιδού το αποτέλεσμα…

Οπότε το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι χρειάζομαι ένα ζυμάρι αρκετά μαλακό και έτσι όπως το είδα με το μάτι μου φάνηκε να είναι αρκετά υγρό, γιατί θυμάμαι ότι γυάλιζε. Προσπάθησα λοιπόν να φτιάξω ένα ζυμάρι που να μοιάζει με αυτό που θυμάμαι.

Στην συνέχεια θυμάμαι ότι είχαν φτιάξει μικρά μπαλάκια με την μυζήθρα, οπότε έφτιαξα κι εγώ με την δική μου μυζήθρα μερικά τέτοια μπαλάκια. Όμως δεν είχα ρωτήσει τι μυζήθρα χρησιμοποιούν και εγώ αγόρασα γλυκιά μυζήθρα, ενώ τώρα εκ των υστέρων έμαθα ότι χρειάζεται ξινομυζήθρα.

Δεν ξέρω αν αυτό επηρεάζει το αποτέλεσμα κατασκευαστικά, πέρα από την γευστική διαφορά που σίγουρα θα έχει με τις κανονικές μυζηθρόπιτες. Τέλος πάντων, συνεχίζουμε παρακάτω…

Μετά φτάνουμε στο σημείο που πρέπει να συνθέσω τις μυζηθρόπιτες, χρησιμοποιώντας το ζυμάρι και την μυζήθρα. Σε αυτό το σημείο θυμάμαι ένα σημαντικό θέμα που μου τόνισαν, ότι πρέπει να βρέξουμε τα χέρια για να πιάσουμε το ζυμάρι, για να μην κολλάει στα δάχτυλα μας.

Οπότε η διαδικασία εδώ έχει ως εξής… παίρνω μια ποσότητα ζυμάρι, το απλώνω λίγο, βάζω επάνω του 1 μπαλάκι μυζήθρας και τραβώντας γύρω-γύρω το ζυμάρι καλύπτω την μυζήθρα.

Τώρα αυτό, το γεμιστό μπαλάκι ζυμαριού με γέμιση μυζήθρας, το βάζω στο τηγάνι στο οποίο έχω βάλει λίγο λάδι, και αφού βρέξω πάλι λίγο τα χέρια μου, προσπαθώ να το απλώσω μέσα στο τηγάνι, πιέζοντας το ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να απλωθεί όσο γίνεται.

Σε αυτό το σημείο δυσκολεύτηκα αρκετά, δεν ήταν όσο εύκολο το νόμιζα, γιατί άλλες φορές τρυπούσε το ζυμάρι και έβγαινε έξω η μυζήθρα, άλλες φορές δεν απλώνονταν καλά η μυζήθρα μέσα στο ζυμάρι και γενικά είχα διάφορα τέτοια προβλήματα.

Προσπάθησα πάντως, τις άπλωσα όσο μπορούσα και μετά ήρθε η ώρα για το ψήσιμο στο τηγάνι, το οποίο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Το τελικό αποτέλεσμα, δεν έμοιαζε πολύ με αυτό που θυμάμαι ότι είχαμε φάει τότε στην γιορτή μυζηθρόπιτας, αλλά τρώγονταν μπορώ να πω, δεν ήταν εντελώς χάλια.

Επειδή δεν μπόρεσα να τις απλώσω πολύ, έγιναν κάπως πιο παχιές από τις κανονικές και δεν ήταν τόσο ευλύγιστες. Επίσης, σε ορισμένα σημεία δεν είχε μυζήθρα γιατί όπως σας είπα δεν μπόρεσα να την απλώσω σωστά.

Στο σερβίρισμα σε μερικές μυζηθρόπιτες έβαλα και λίγο μέλι από πάνω.

Θα ξαναδοκιμάσω κάποια στιγμή, σκέφτομαι ίσως να κάνω το ζυμάρι λίγο πιο μαλακό την άλλη φορά, δηλαδή ίσως βάλω λίγο παραπάνω νερό, και φυσικά να πάρω την σωστή μυζήθρα. Επίσης σκέφτομαι να το δοκιμάσω και με τυρί φέτα, πιστεύω και αυτό θα είναι ωραίο.

Κάπως έτσι ήταν η πρώτη δοκιμή που έκανα να φτιάξω μυζηθρόπιτες. Δεν το λες και επιτυχία, αλλά έχω το ελαφρυντικό ότι δεν γνώριζα ακριβώς τα υλικά και τις δοσολογίες.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η πρώτη δοκιμή είναι θα λέγαμε αναγνωριστική, για να δω ποια είναι τα λάθη που μπορούν να γίνουν και την δεύτερη φορά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

Δεν σας είπα τα υλικά της συνταγής, γιατί εφόσον το αποτέλεσμα δεν βγήκε και πολύ καλό, δεν ξέρω αν αξίζει να βασιστείτε σε αυτά τα υλικά. Όμως τελικά θα τα γράψω εδώ, για να τα έχω κι εγώ σαν σημείωση, να θυμάμαι περίπου τι είχα βάλει, για να ξέρω για την επόμενη φορά και να δω πως μπορώ να τα διορθώσω.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα λοιπόν, είναι τα εξής:

  • 800 γραμμάρια αλεύρι (το κανονικό, όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του)
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • περίπου 1,5 ποτήρι νερό
  • περίπου 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 400 γραμμάρια μυζήθρα (γλυκιά έβαλα, αλλά όπως είπαμε θέλει ξινομυζήθρα κανονικά)
  • μέλι (για το σερβίρισμα, έβαλα σε μερικές μυζηθρόπιτες από πάνω)

Αυτά είναι, αν έχετε εμπειρία γύρω από αυτές τις Κρητικές μυζηθρόπιτες χωρίς φύλλο (οι οποίες νομίζω λέγονται “νεράτες”) και είδατε διάφορα λάθη που έκανα στο βίντεο, αφήστε μου τα σχόλια σας για να βελτιωθώ την επόμενη φορά 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *