Πως φυτεύω Αβοκάντο

Ένα βίντεο που μου πήρε αρκετό καιρό να το φτιάξω, όχι γιατί έχει κάποια δυσκολία σαν video, αλλά γιατί γιατί η διαδικασία του φυτέματος του αβοκάντο είναι αρκετά χρονοβόρα.

σπόροι αβοκάντο
Τα κουκούτσια από αβοκάντο στο ποτήρι με το νερό

Σήμερα που ξεκίνησα να κάνω την διαδικασία για άλλα δύο κουκούτσια θυμήθηκα ότι είχα αφήσει για το μοντάζ αυτό το vlog, οπότε σκέφτηκα να το ετοιμάσω για να το ανεβάσω στο ιντερνέτ.

Ξεκινάω ανοίγοντας τον καρπό για να βγάλω από μέσα το κουκούτσι το οποίο είναι αρκετά μεγάλο (λίγο πιο μικρό από ένα αυγό). Χρειάζεται λίγη προσοχή με το μαχαίρι για να μην τραυματιστεί ο σπόρος και γίνει κάποια ζημιά.

Στην συνέχεια το σκουπίζω γιατί το αβοκάντο είναι μέσα σαν βούτυρο και γλιστράει και μετά χρησιμοποιώ τρεις οδοντογλυφίδες τις οποίες στερεώνω περιμετρικά του κουκουτσιού σε ίσες αποστάσεις (βλέπε την φωτογραφία και το βίντεο για να καταλάβεις ακριβώς ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα).

κουκούτσι από αβοκάντο
Τα σημεία που τοποθέτησα τις οδοντογλυφίδες

Χρειάζεται να εντοπίσουμε ποια είναι η πάνω και ποια είναι η κάτω πλευρά στο κουκούτσι, για να μην το φυτέψουμε ανάποδα, οπότε η πάνω πλευρά είναι κάπως πιο μυτερή ενώ η κάτω πλευρά είναι κάπως πιο επίπεδη.

Έχοντας βάλει τις οδοντογλυφίδες στο κουκούτσι, οι οποίες παρεμπιπτόντως στερεώνονται αρκετά εύκολα και δεν χρειάζεται να μπουν πολύ βαθειά, τοποθετώ το κουκούτσι σε ένα ποτήρι έτσι ώστε ο μισός σπόρος (το κάτω μέρος) να είναι μέσα στο ποτήρι και ο μισός σπόρος να είναι πάνω από το ποτήρι.

Βάζω στο ποτήρι νερό, έτσι ώστε να βρέχεται μόνο το κάτω μέρος του σπόρου και περιμένω, περιμένω… αρκετές μέρες!

Καθώς οι μέρες περνάνε η στάθμη του νερού υποχωρεί οπότε χρειάζεται να συμπληρώνω νερό. Στις αρχές άλλαζα το νερό μια-δυο φορές την βδομάδα αλλά μετά απλά συμπλήρωνα το νερό που έλειπε. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι καλύτερο.

Γύρω στις 35-40 ημέρες εμφανίστηκε η ρίζα στο κάτω μέρος του κουκουτσιού και στους 2 μήνες περίπου ξεκίνησε να αναπτύσσεται το αβοκάντο και από το πάνω μέρος.

τα φύλλα του φυτού
Το φυτό μετά από 3 μήνες περίπου

Στους 3 μήνες είχε ψηλώσει αρκετά το φυτό, είχε βγάλει και φύλλα στο πάνω μέρος, ενώ η ρίζα του είχε αναπτυχθεί πολύ. Κάπου εκεί άρχισα να σκέφτομαι να το βγάλω από το ποτήρι και να το βάλω πλέον στο χώμα για να συνεχίσει εκεί την πορεία του.

Το έβαλα στην αρχή προσωρινά σε μια μικρή γλάστρα και μετά το έβαλα σε μια μεγαλύτερη, με σκοπό να το κρατήσω εκεί περίπου έναν χρόνο για να δυναμώσει και μετά αν πάει καλά να το φυτέψω στον κήπο.

Αν τελικά μεγαλώσει και βγάλει καρπούς θα κάνω κάποιο άλλο βίντεο για να σας δείξω τα νεότερα νέα 🙂

Άραγε θα φτιάξω κάποια στιγμή γουακαμόλε με αβοκάντο που βγήκαν από το δικό μου δέντρο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *