Πως φυτεύω Αβοκάντο

Ένα βίντεο που μου πήρε αρκετό καιρό να το φτιάξω, όχι γιατί έχει κάποια δυσκολία σαν video, αλλά γιατί γιατί η διαδικασία του φυτέματος του αβοκάντο είναι αρκετά χρονοβόρα.

σπόροι αβοκάντο
Τα κουκούτσια από αβοκάντο στο ποτήρι με το νερό

Σήμερα που ξεκίνησα να κάνω την διαδικασία για άλλα δύο κουκούτσια θυμήθηκα ότι είχα αφήσει για το μοντάζ αυτό το vlog, οπότε σκέφτηκα να το ετοιμάσω για να το ανεβάσω στο ιντερνέτ.

Ξεκινάω ανοίγοντας τον καρπό για να βγάλω από μέσα το κουκούτσι το οποίο είναι αρκετά μεγάλο (λίγο πιο μικρό από ένα αυγό). Χρειάζεται λίγη προσοχή με το μαχαίρι για να μην τραυματιστεί ο σπόρος και γίνει κάποια ζημιά.

Στην συνέχεια το σκουπίζω γιατί το αβοκάντο είναι μέσα σαν βούτυρο και γλιστράει και μετά χρησιμοποιώ τρεις οδοντογλυφίδες τις οποίες στερεώνω περιμετρικά του κουκουτσιού σε ίσες αποστάσεις (βλέπε την φωτογραφία και το βίντεο για να καταλάβεις ακριβώς ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα).

κουκούτσι από αβοκάντο
Τα σημεία που τοποθέτησα τις οδοντογλυφίδες

Χρειάζεται να εντοπίσουμε ποια είναι η πάνω και ποια είναι η κάτω πλευρά στο κουκούτσι, για να μην το φυτέψουμε ανάποδα, οπότε η πάνω πλευρά είναι κάπως πιο μυτερή ενώ η κάτω πλευρά είναι κάπως πιο επίπεδη.

Έχοντας βάλει τις οδοντογλυφίδες στο κουκούτσι, οι οποίες παρεμπιπτόντως στερεώνονται αρκετά εύκολα και δεν χρειάζεται να μπουν πολύ βαθειά, τοποθετώ το κουκούτσι σε ένα ποτήρι έτσι ώστε ο μισός σπόρος (το κάτω μέρος) να είναι μέσα στο ποτήρι και ο μισός σπόρος να είναι πάνω από το ποτήρι.

Βάζω στο ποτήρι νερό, έτσι ώστε να βρέχεται μόνο το κάτω μέρος του σπόρου και περιμένω, περιμένω… αρκετές μέρες!

Καθώς οι μέρες περνάνε η στάθμη του νερού υποχωρεί οπότε χρειάζεται να συμπληρώνω νερό. Στις αρχές άλλαζα το νερό μια-δυο φορές την βδομάδα αλλά μετά απλά συμπλήρωνα το νερό που έλειπε. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι καλύτερο.

Γύρω στις 35-40 ημέρες εμφανίστηκε η ρίζα στο κάτω μέρος του κουκουτσιού και στους 2 μήνες περίπου ξεκίνησε να αναπτύσσεται το αβοκάντο και από το πάνω μέρος.

τα φύλλα του φυτού
Το φυτό μετά από 3 μήνες περίπου

Στους 3 μήνες είχε ψηλώσει αρκετά το φυτό, είχε βγάλει και φύλλα στο πάνω μέρος, ενώ η ρίζα του είχε αναπτυχθεί πολύ. Κάπου εκεί άρχισα να σκέφτομαι να το βγάλω από το ποτήρι και να το βάλω πλέον στο χώμα για να συνεχίσει εκεί την πορεία του.

Το έβαλα στην αρχή προσωρινά σε μια μικρή γλάστρα και μετά το έβαλα σε μια μεγαλύτερη, με σκοπό να το κρατήσω εκεί περίπου έναν χρόνο για να δυναμώσει και μετά αν πάει καλά να το φυτέψω στον κήπο.

Αν τελικά μεγαλώσει και βγάλει καρπούς θα κάνω κάποιο άλλο βίντεο για να σας δείξω τα νεότερα νέα 🙂

Άραγε θα φτιάξω κάποια στιγμή γουακαμόλε με αβοκάντο που βγήκαν από το δικό μου δέντρο;

update 12/12/2020

Τα πιο πάνω τα είχα γράψει παλαιότερα, όταν έκανα την πρώτη δοκιμή μου να φυτέψω αβοκάντο. Πέρασε αρκετός καιρός και ενδιάμεσα, στο βίντεο που είχα ανεβάσει στο YouTube, μου άφησαν αρκετά σχόλια, οπότε για να μην απαντάω σε κάθε έναν ξεχωριστά για την ίδια απορία, θα προσπαθήσω να απαντήσω εδώ κάποιες από τις πιο δημοφιλείς απορίες.

Τι απέγινε τελικά το δένδρο;

Το δένδρο από το κουκούτσι που έδειξα στο video καθώς και άλλα δύο δενδράκια που έφτιαξα μετά από αυτό, δεν μεγάλωσαν τελικά. Μπόρεσα να τα κρατήσω σε γλάστρα περίπου 2 χρόνια, αλλά μετά ξεράθηκαν.

Επέζησαν τον πρώτο χειμώνα, αλλά μετά τον δεύτερο χειμώνα ενώ φάνηκε ότι ξεκινάνε να ξυπνάνε την άνοιξη και θα προοδεύσουν, τελικά απότομα μου ξεράθηκαν.

Δεν ξέρω σίγουρα τι φταίει, αλλά υποψιάζομαι…

Ίσως δεν έπρεπε να τα αφήσω τόσο καιρό στη γλάστρα αλλά έπρεπε να τα φυτέψω στο χώμα.

Ίσως φταίω εγώ που έκανα κάποια πειράματα να ενισχύσω το χώμα με κάποιες δικές μου τεχνικές αλλά αντί να τα βοηθήσω μάλλον “τα έκαψα”.

Ίσως και τα δύο αυτά να φταίνε, νομίζω αρκετά πιο πιθανό το δεύτερο. Πάντως θα ξαναδοκιμάσω σύντομα για να δούμε μήπως καταφέρω τελικά να μεγαλώσω κάποιο δένδρο.

Πότε το φύτεψα;

Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το φύτεμα, εγώ πάντως το είχα φυτέψει (εννοώ τότε ξεκίνησα την διαδικασία με το ποτήρι) την άνοιξη και μέσα στο καλοκαίρι είχε βγάλει αρκετές ρίζες (και φύλλα) και το έβαλα στην γλάστρα με το χώμα.

Βγάζει καρπούς;

Δεν ξέρω, υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα. Για παράδειγμα, μερικοί λένε ότι δεν βγάζει καρπούς, άλλοι λένε ότι μετά από κάποια χρόνια ίσως βγάλει λίγους, ενώ κάποιες άλλες φήμες που έχω ακούσει είναι ότι για να βγάλει καρπούς δεν πρέπει να είναι ένα μόνο του. Αν μέσα από τις δοκιμές που κάνω καταλήξω μελλοντικά σε κάποιο αποτέλεσμα (είτε θετικό, είτε αρνητικό) θα σας γράψω εδώ τις παρατηρήσεις μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *