Σπιτικός γύρος με κιμά

Έκανα κατά καιρούς κάποια πειράματα να φτιάξω σπιτικό γύρο, αλλά δεν πέτυχα κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα. Όχι ότι δεν τρώγονταν αυτά που έφτιαχνα αλλά δεν έμοιαζε με αυτό που ήθελα να φτιάξω.

Κάποια στιγμή τυχαία, όπως έκανα κάποιες δοκιμές, έφτασα σε ένα αποτέλεσμα που με ικανοποίησε γευστικά και από τότε μέχρι σήμερα το έχω κάνει αρκετές φορές, δηλαδή θα λέγαμε ότι έχει καθιερωθεί στο μενού μας.

Το θέμα μας λοιπόν σήμερα είναι ο σπιτικός γύρος και η ιδέα που είχα για να προσεγγίσω την γεύση του μιας και από τότε που έμπλεξα με την υγιεινή διατροφή έχω περιορίσει πάρα πολύ το fast food οπότε βρήκα αυτή την εναλλακτική λύση που εμένα με καλύπτει.

Βέβαια εγώ δεν το γυρίζω στη σούβλα ούτε χρησιμοποιώ κομμάτια κρέατος, αλλά σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιώ κιμά, τον οποίο όμως και αυτόν τον γυρίζω (ανακατεύοντας) πολλή ώρα μέσα στην κατσαρόλα (ή σε ένα βαθύ τηγάνι), οπότε υπό αυτή την έννοια ίσως θα μπορούσαμε να το πούμε και αυτό “γύρο” 🙂

Τα υλικά της συνταγής είναι τα εξής:

  • μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (με χοιρινό κιμά δεν το έχω δοκιμάσει αλλά μπορεί και να μοιάζει περισσότερο με χοιρινό γύρο)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • αλατοπίπερο
  • μουστάρδα
  • κέτσαπ
  • λίγο σκόρδο (προαιρετικά)

Ουσιαστικά αυτό που κάνω είναι να ετοιμάσω τον κιμά όπως θα έκανα αν τον ετοίμαζα για να τον βάλω σε μια μακαρονάδα, όμως όχι εκείνο το πολύ λαδερό μείγμα που κάνουν κυρίως οι παλιές νοικοκυρές, μια πιο ελαφριά έκδοση και πιο στεγνή.

Σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι το οποίο το έχω ψιλοκόψει και μετά βάζω μέσα τον κιμά και τον ανακατεύω συνεχώς να θρυμματιστεί και να ψηθεί.

Καθώς ψήνεται ο κιμάς, αλλάζει το χρώμα του και παράλληλα βγάζει κάποια υγρά. Όταν έχει βγάλει αρκετά υγρά τότε προσθέτω αλατοπίπερο και το ανακατεύω καλά (σε αυτό το σημείο βάζω επίσης και το προαιρετικό σκόρδο που έγραψα παραπάνω στα υλικά της συνταγής, όταν μερακλωθώ).

Συνεχίζω να ψήνω τον κιμά, μέχρι να βεβαιωθώ ότι ψήθηκε ομοιόμορφα και δεν έχει μείνει κάποιο κομματάκι άψητο.

Μόλις ψηθεί τον μεταφέρω στο πιάτο και εκεί, επειδή όπως καταλαβαίνετε αυτό που έκανα μέχρι στιγμής δεν μοιάζει και πολύ με τον γύρο που ξέρουμε, βάζω τα δύο σημαντικά συστατικά της συνταγής, την μουστάρδα και το κέτσαπ.

Ανακατεύω καλά για να γίνει ένα γίνει ένα ωραίο μείγμα και μετά είναι έτοιμο για να το φάω.

Ορισμένες φορές το τρώω κατευθείαν από το πιάτο, με ένα πιρούνι, αλλά μπορούμε να το βάλουμε και σε μία πίτα για να μοιάσει περισσότερο με πιτόγυρο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μια Κυπριακή πίτα (βολεύει λίγο παραπάνω γιατί εγκλωβίζεται μέσα ο κιμάς), είτε μια Αραβική πίτα ή μια κλασσική πίτα για γύρο.

Αν και ο κιμάς μόνος του σκορπάει, με την μουστάρδα και το κέτσαπ που πρόσθεσα (πέρα από την γεύση που απογειώνεται) αποκτάει μια συνοχή και στέκεται αρκετά εύκολα μέσα στην πίτα, αλλά πάλι θέλει προσοχή για να μην υπάρξουν “διαρροές” και αρχίσει να κυλάει!

Φυσικά αν θέλουμε το αποτέλεσμα να μοιάζει ακόμη περισσότερο με γύρο, μπορούμε να βάλουμε και τηγανιτές πατάτες, κρεμμύδι, τζατζίκι και τα σχετικά.

Αυτή ήταν η συνταγή του σπιτικού γύρου που εμπνεύστηκα, εγώ την φτιάχνω αρκετά συχνά και μου έχει δώσει μια καλή εναλλακτική για να αποφεύγω το fast food από έξω.

Αν το δοκιμάσετε πείτε μου την γνώμη σας, πιστεύω ότι όσοι κάνουν δίαιτα και αποφεύγουν τις πολλές θερμίδες θα το εκτιμήσουν 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *