Σπιτικό ψωμί στο φούρνο

Σήμερα θα σας δείξω πως φτιάχνω ψωμί στο σπίτι, και συγκεκριμένα έναν από τους τρόπους που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς γιατί γενικά έχω πειραματιστεί αρκετά με την χειροποίητη δημιουργία ψωμιού.

Θα σας πω τα υλικά που χρησιμοποίησα στην προκειμένη περίπτωση, αλλά είναι ενδεικτικά, για να έχετε μια αίσθηση των ποσοτήτων. Στην πράξη, την ώρα που φτιάχνουμε το ζυμάρι κοιτάμε “με το μάτι” και αν χρειάζεται επιπλέον νερό ή αλεύρι συμπληρώνουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα υλικά λοιπόν είναι τα εξής λίγα και απλά:

  • 1000 γραμμάρια + 350 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο (*)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 650 ml νερό
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη

Το αστεράκι (*) που έβαλα στο αλεύρι είναι για δύο λόγους:

α) Το αλεύρι το χωριάτικο που αναφέρω, είναι το λεγόμενο “σκληρό” το οποίο δεν είναι το συνηθισμένο άσπρο αλεύρι αλλά το χρώμα του κιτρινίζει ελαφρώς. Έχω ακούσει ότι είναι καλύτερο αυτό για ψωμιά και γενικά ζύμες, αλλά θα μπορούσε η ίδια συνταγή να γίνει και με το απλό αλεύρι (το έχω κάνει και αυτό πολλές φορές).

β) Αν αναρωτιέσαι γιατί έγραψα 1000 + 350 γραμμάρια, αλεύρι, τότε θα σου πω ότι όπως βλέπεις και στο βίντεο, στην αρχή έβαλα στο μπολ μια ποσότητα αλεύρι (τα 1000 γραμμάρια, δηλαδή 1 κιλό) και μετά στην δεύτερη φάση που είχε φουσκώσει το ζυμάρι έβαλα επιπλέον αλεύρι (τα 350 γραμμάρια που αναφέρω).

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, μπορείς να την δεις αναλυτικά στο video αλλά με λίγα λόγια να πω κι εδώ ότι βάζω στο αλεύρι (στα 1000 γραμμάρια που λέγαμε) την μαγιά και την ζάχαρη, τα ανακατεύω καλά και μετά κάνω στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτω λίγο-λίγο το νερό ανακατεύοντας (όσο πάρει, που λέμε).

Στην πράξη λοιπόν που το μέτρησα είναι γύρω στα 650 ml που σου λέω (περίπου δυο ποτήρια δηλαδή) αλλά είπαμε, μην το δέσεις και κόμπο, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή παρακάτω.

Ζυμώνω λοιπόν το ψωμί και το αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Το καλοκαίρι φουσκώνει εύκολα, τον χειμώνα όμως που έχει κρύο δυσκολεύεται κάπως οπότε χρειάζεται να το βοηθήσουμε τοποθετώντας το μπολ με την ζύμη σε ένα σημείο που δεν έχει πολύ κρύο, ή/και το σκεπάζουμε με κάποια πετσέτα. Για να καταλάβεις… η γιαγιά μου το τυλίγει όλο μαζί με μια μικρή κουβέρτα.

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, γίνεται σχεδόν διπλό σε όγκο, τότε γίνεται και κάπως κολλώδες πάλι, δηλαδή κολλάει στο χέρι και εκεί είναι που προσθέτω το επιπλέον αλεύρι για να το ξαναφέρω στα ίσια του και να μπορώ να το χειριστώ πιο εύκολα.

Στην συνέχεια πλάθω τα ψωμιά, στο σχήμα που θέλω και αφού τοποθετήσω στο ταψί μια λαδόκολλα, τοποθετώ πάνω τα ψωμιά για να προχωρήσουμε στο ψήσιμο.

Τώρα εδώ έχω κάνει διάφορες δοκιμές. Αυτό που κάνω πλέον, είναι να ανάβω τον φούρνο στην αρχή σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου 40-50 °C και βάζω το ταψί μέσα για περίπου μισή ώρα. Μετά ανεβάζω την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 °C και ψήνω τα ψωμιά.

Το πόση ώρα χρειάζεται ψήσιμο, είναι μια καλή ερώτηση αλλά δεν μπορώ να δώσω μία απάντηση για όλες τις περιπτώσεις. Παίζει ρόλο το μέγεθος των ψωμιών. Αν τα πλάσουμε μικρά ψήνονται πιο γρήγορα ενώ αν τα πλάσουμε μεγάλα χρειάζονται περισσότερη ώρα να ψηθούν μέχρι μέσα.

Αυτά τα μικρά ψωμάκια που έκανα στο βίντεο χρειάστηκαν ψήσιμο περίπου μισή ώρα αλλά αν αντί για αυτά είχα κάνει π.χ. δύο μεγάλα θα χρειάζονταν παραπάνω χρόνο.

Τα κοιτάμε και αυτά “με το μάτι”, να πάρουν ωραίο χρώμα εξωτερικά και προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε (ένα λάθος που το έκανα εγώ στις αρχές με αποτέλεσμα να γίνονται σκληρά τα ψωμιά).

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι ακόμη και όταν σταματήσουμε να τα ψήνουμε, λόγω της θερμοκρασίας η οποία έχει αναπτυχθεί πάνω τους, αυτά συνεχίζουν να ψήνονται μέχρι να κρυώσουν. Οπότε το συνυπολογίζουμε και αυτό.

Αυτά είχα να σας πω στην παρούσα φάση. Από τότε που είχα γυρίσει αυτό το βίντεο έχει περάσει λίγος καιρός, και αυτήν την περίοδο που σας γράψω κάνω κυρίως ψωμιά με αλεύρι ζέας (από δίκοκκο σιτάρι). Σε επόμενο βίντεο θα σας το δείξω και αυτό, οπότε δεν το κλείνουμε εδώ το κεφάλαιο ψωμί!

4 σκέψεις σχετικά με το “Σπιτικό ψωμί στο φούρνο”

  1. ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΦΙΛΟ.
    ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ; ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΖΕΑΣ !
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΕΧΝΗ , ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ , ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ , ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ .
    ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΕΙΝΑΙ , ΛΟΓΩ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ , Α ΚΑ ΤΑ ΛΛΗ ΛΟ!! ΚΑΙ ΕΙΚΑΖΩ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.
    ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ , ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΥΤΣΙΚΟ , ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ . ΕΣΥ ;;
    ΑΥΤΑ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    1. Γεια σου Παναγιώτη, το ψωμί με αλεύρι Ζέας με έχει παιδέψει λίγο γιατί το συγκεκριμένο αλεύρι δεν φουσκώνει με την μαγιά, όπως το συνηθισμένο. Οπότε η λύση που έχω βρει προς το παρόν είναι να προσθέτω στην ζύμη και μία ποσότητα από το αλεύρι που χρησιμοποιώ και στα ψωμιά που έκανα στο παραπάνω βίντεο.

  2. Καλησπέρα κ.Δημήτρη. Είμαι ο Γρηγόρης απο Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησα ένα δικό σας βίντεο στο youtube και μου άρεσε η μουσική που παίζει στην αρχή του βίντεο. Συγκεκριμένα το βίντεο είναι αυτό https://www.youtube.com/watch?v=TE29gZKKvdA&feature=share . Η μουσική που μου άρεσε είναι απο την αρχή του βίντεο έως το 0:37. Το έκανα αναζήτηση στο Shazam και το βρήκε αλλά δεν μπορώ να το κατεβάσω γιατί δεν υπάρχει στο youtube. Το τραγούδι λέγεται Bizzds, ο καλλιτέχνης είναι ο DEM και είναι από το άλμπουμ Pluto. Άν το έχετε σε μορφή mp3 θα σας παρακαλούσα αν θέλετε να μου το στείλετε. Άν έχετε κι άλλα τέτοιου είδους ακουστικά-μελωδικά χωρίς λόγια πείτε μου τίτλους για να τα βρω να τα κατεβάσω. Σας ευχαριστώ.

    1. Γεια σου Γρηγόρη, το μουσικό κομμάτι αυτό, το βρήκα στην “βιβλιοθήκη ήχων” που έχει διαθέσιμη το YouTube για τους δημιουργούς βίντεο. Εκεί μπορείς να βρεις πολλά ακόμη μουσικά κομμάτια, σε διάφορα στυλ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.