Συνταγή για σούπα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο

Μιας που ο καιρός είναι ακόμα κρύος και σηκώνει μια λαχταριστή σουπίτσα γιουβαρλάκια, σκέφτηκα να την ετοιμάσω και να σας την σερβίρω σε βίντεο!

γιουβαρλάκια με αυγολέμονο
Σούπα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο!

Όπως θα δείτε είναι πολύ εύκολη και κλασική σούπα και για εμάς τους μερακλήδες η προσθήκη του αυγολέμονου την απογειώνει στους γευστικούς ουρανούς 🙂

Τα υλικά που χρησιμοποιώ σε αυτή την συνταγή είναι τα εξής:

  • 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/4 φλιτζανιού ρύζι για σούπες (γλασέ ή καρολίνα)
  • 1 κρεμμύδι
  • αλατοπίπερο
  • 1 αυγό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 λίτρα νερό

Λίγα και απλά υλικά όπως βλέπεις, τα οποία κιόλας μπορούν να προσαρμοστούν στα γούστα μας, π.χ. να βάλουμε 2 αυγά στο αβγολέμονο αντί για για 1 ή να βάλουμε χυμό από ένα λεμόνι αντί για δύο.

Στην αρχή λοιπόν ετοιμάζουμε το μείγμα του κιμά σε ένα μπολ, προσθέτοντας μέσα το ρύζι, το αλατοπίπερο και το κρεμμύδι.

Ειδικά για το κρεμμύδι, όπως αναφέρω και στο video είναι καλύτερα να το τρίψουμε στον τρίφτη για να μπορέσει να ενσωματωθεί στο μείγμα, αλλά εγώ εδώ για ευκολία το έκοψα σε μικρά κομμάτια με το μαχαίρι.

Το αποτέλεσμα της απόφασης να βάλουμε το κρεμμύδι σε κομματάκια είναι ότι ορισμένα κομματάκια θα προεξέχουν από τα γιουβαρλάκια και αναπόφευκτα θα βγουν να κολυμπήσουν στην σούπα, αλλά εμένα δεν με ενοχλεί τόσο αυτό.

Αφού λοιπόν ετοιμάσουμε το μείγμα, βάζουμε το νερό να ζεσταθεί και μόλις αρχίσει να βράζει πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε στρόγγυλο σχήμα και τα βάζουμε απευθείας μέσα στο νερό να βράσουν.

Αρχικά σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού αφρός, τον οποίο ξαφρίζω και μετά αφήνω την σούπα να βράσει μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και το ρύζι.

Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από το μέγεθος που θα πλάσουμε τα γιουβαρλάκια, αλλά λογικά σε περίπου 30-40 λεπτά θα έχουν ψηθεί.

Μετά σβήνω το μάτι της κουζίνας και πρέπει να αφήσουμε την σούπα να πέσει λίγο η θερμοκρασία της για να μπορέσω να βάλω μέσα το αυγολέμονο.

Το αυγολέμονο το ετοιμάζω ανακατεύοντας αυγό με χυμό λεμονιού. Το αυγό το έχω αφήσει εκτός ψυγείου για μια ωρίτσα για να μην είναι παγωμένο. Χρησιμοποιώ και το ασπράδι και τον κρόκο σε αυτή την περίπτωση (άλλες φορές βάζω μόνο τον κρόκο, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να κόψει το αυγολέμονο).

Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα του αυγού με τον χυμό λεμονιού και εφόσον είναι πλέον χλιαρή η σούπα (δεν θέλω να κρυώσει για να μπορέσει να παστεριωθεί το αυγό) παίρνω λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το βάζω σιγά-σιγά στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.

Με αυτόν τον τρόπο εξισώνονται οι θερμοκρασίες του αυγολέμονου με αυτήν της σούπας, οπότε στην συνέχεια βάζω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και το ανακατεύω με τα γιουβαρλάκια.

Δοκιμάζω αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι και σερβίρω!

Αυτή ήταν η παραδοσιακή μας συνταγή που έφτιαξα σήμερα… πως σας φάνηκε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *