Ψήσιμο στα κάρβουνα

Σε αυτό το video η υπόθεση έχει μπάρμπεκιου και θα ψήσω μερικές μπριζόλες σε μία φορητή ψησταριά που έχω στην συλλογή μου.

bbq

Έχω δύο τέτοιες ψησταριές και με έχουν βολέψει σε αρκετές περιπτώσεις γιατί δεν πιάνουν πολύ χώρο και μεταφέρονται πολύ εύκολα όπου τις χρειάζομαι.

Τα δύο μειονεκτήματα της είναι ότι δεν ρυθμίζεται το ύψος της σχάρας και ότι αν έχεις να ψήσεις πολλά κρέατα καθυστερείς αρκετά γιατί πρέπει να τα ψήνεις λίγα-λίγα.

Εγώ την έχω χρησιμοποιήσει για περιπτώσεις που ήμασταν μέχρι 4 άτομα και ακόμα και αυτοί που όταν την είδαν ανησύχησαν ότι ίσως μείνουμε νηστικοί, μετά το φαγητό παραδέχτηκαν ότι κάνει καλά την δουλειά της.

Πριν ξεκινήσω να ετοιμάζω την ψησταριά, μαρινάρω λίγο το κρέας, ώστε να είναι έτοιμο μόλις ετοιμάσω τα κάρβουνα. Για το μαρινάρισμα συνήθως χρησιμοποιώ:

  • ελαιόλαδο
  • ξύδι
  • κρεμμύδι
  • αλατοπίπερο

Για το αλάτι αρκετοί έχουν μία ένσταση, ότι δηλαδή σκληραίνει το κρέας, αλλά εγώ συνήθως βάζω. Έχω δοκιμάσει να τα μαρινάρω και χωρίς αλάτι αλλά δεν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερη διαφορά στο πόσο σκληρό ή μαλακό θα βγει το κρέας μετά το ψήσιμο.

Τον πρώτο καιρό που άρχισα να ψήνω στο μπάρμπεκιου, πήγαινα στο χωριό, και για να μην καθυστερούμε τους έλεγα περίπου τι ώρα να ανάψουν την φωτιά, ώστε μόλις πάω να είναι έτοιμα τα κάρβουνα για να αρχίσω το ψήσιμο.

Έτσι, σταδιακά άρχισα να βελτιώνομαι στο ψήσιμο, αλλά δεν έμαθα να ανάβω την φωτιά…

Όταν δοκίμασα τις πρώτες φορές να ανάψω μόνος μου την φωτιά, χρησιμοποίησα αυτοσχέδια προσανάμματα και δυσκολεύτηκα αρκετά. Μετά ανακάλυψα ότι υπάρχουν διάφορα προσανάμματα που κάνουν την δουλειά αυτή πολύ πιο εύκολη.

Σε ότι αφορά την ένταση της φωτιάς, ορισμένοι προτιμούν να είναι δυνατή η φωτιά ώστε να ξεμπερδεύουν πιο γρήγορα με το ψήσιμο, αλλά εγώ προτιμώ μια μέτρια φωτιά ώστε να έχω καλύτερο έλεγχο και να μην ρισκάρω να μου καούν τα κρέατα επειδή έμειναν στην σχάρα λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.

Μόλις σταματήσει να βγαίνει φλόγα και τα κάρβουνα ασπρίσουν, τότε είναι έτοιμα για να ξεκινήσω το ψήσιμο.

Βάζω πρώτα την σχάρα να ζεσταθεί και στην συνέχεια συνήθως κόβω ένα λεμόνι στην μέση και τρίβω την σχάρα με την εσωτερική πλευρά του λεμονιού.

Πριν ξεκινήσω να ψήνω τις μπριζόλες τις αφήνω για περίπου μισή ώρα εκτός ψυγείου, για να προσαρμοστούν στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος και να μην μεταφερθούν από τον κρύο χώρο του ψυγείου κατευθείαν στην ζεστή σχάρα.

Αφαιρώ το κρεμμύδι που έχει κολλήσει πάνω στις μπριζόλες και ξεκινάω το ψήσιμο.

Όταν ξεκίνησα να ψήνω στα κάρβουνα, χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις, μου φαίνονταν λογικό να αναποδογυρίζω συνεχώς τις μπριζόλες πάνω στην σχάρα με το σκεπτικό ότι έτσι θα ψήνονται πιο ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Μετά διάβασα διάφορες πληροφορίες για το ψήσιμο και τώρα έχω καταλήξει σε μία τεχνική με λιγότερα γυρίσματα. Προσπαθώ αρχικά να θωρακίσω την μπριζόλα και από τις δύο πλευρές και μετά συνεχίζω να την ψήνω διαδοχικά λίγο από την μία πλευρά και λίγο από την άλλη ώστε να μπορέσει να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό της.

Ένα χρήσιμο εργαλείο στο ψήσιμο είναι η τσιμπίδα. Παλιότερα χρησιμοποιούσα μία μεγάλη πιρούνα, αλλά είδα ότι η τσιμπίδα με βολεύει καλύτερα και επίσης διάβασα ότι είναι προτιμότερο να μην τρυπάμε τις μπριζόλες όταν ψήνονται για να μην στεγνώνει το εσωτερικό τους.

Μόλις με το καλό ψηθούν οι μπριζόλες, τις σερβίρω προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού και τις συνοδεύω με σάλτσα μπάρμπεκιου ή/και μουστάρδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *