Απλή συνταγή για φακές κοκκινιστές

Φακές μαγειρεύω σχεδόν κάθε βδομάδα, αλλά συνήθως δεν τις κάνω κοκκινιστές. Που και που όμως, έτσι για αλλαγή, τους βάζω και χυμό ντομάτας για να προσθέσω ποικιλία στο μενού μας και να μην βαριόμαστε.

φακές κοκκινιστές
Το φαγητό λίγο πριν το σερβίρισμα

Με τον χυμό ντομάτας γίνεται πιο “μαμαδίστικο” το φαγητό μιας και νομίζω οι περισσότεροι θυμόμαστε την μαμά ή την γιαγιά μας να μαγειρεύει τις φακές με ντομάτα.

Σε αυτή την συνταγή χρησιμοποιώ τα παρακάτω υλικά:

  • 500 γραμμάρια φακές
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 καρότα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο ελαιόλαδο (στο σερβίρισμα)
  • αλάτι
  • νερό

Αρχικά βάζω τις φακές στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τις αφήνω να πάρουν μια βράση, δηλαδή ανοίγω το μάτι της κουζίνας και από την στιγμή που θα ξεκινήσουν να βράζουν μετράω 5-10 λεπτά και στην συνέχεια κλείνω το μάτι της κουζίνας και αδειάζω το νερό από την κατσαρόλα.

Προσθέτω φρέσκο νερό στην κατσαρόλα, τόσο ώστε να σκεπάζει τις φακές και ακόμη παραπάνω, δηλαδή να ανέβει η στάθμη του νερού 2-3 δάχτυλα πιο ψηλά από τις φακές. Ανοίγω πάλι το μάτι της κουζίνας και προσθέτω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο, τα οποία τα έχω καθαρίσει και τα έχω κόψει σε κομμάτια.

Αφήνω τις φακές να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά το φαγητό. Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, δηλαδή αν το νερό λιγοστέψει μέσα στην κατσαρόλα και οι φακές δεν έχουν μαγειρευτεί ακόμα, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.

Το πόσο νερό θα βάλουμε στο φαγητό εξαρτάται και από το πόσο νερουλή ή πηχτή θέλουμε την σούπα. Εγώ συνήθως δεν τις κάνω πολύ νερουλές.

Μόλις μαλακώσουν οι φακές, για να γίνουν κοκκινιστές προσθέτω στην σούπα τον χυμό ντομάτας, ανακατεύω και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει 5-10 λεπτά ακόμη.

Στην συνέχεια προσθέτω αλάτι, ανακατεύω, κλείνω το μάτι της κουζίνας και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Σερβίρω τις φακές και προσθέτω στο πιάτο λίγο ελαιόλαδο (εκτός αν προτιμάμε να τις φάμε αλάδωτες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *