Βάψιμο αυγών με φυσικά υλικά

Όπως κάθε χρόνο το Πάσχα, έρχεται η ώρα του βαψίματος των αυγών και για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα
Αυγά βαμμένα με φλούδες κρεμμυδιού

Επίσης, αν και συνηθίζεται το κλασικό παραδοσιακό χρώμα να είναι το κόκκινο, στην εποχή μας πλέον χρησιμοποιούνται και άλλα χρώματα, κίτρινα, πράσινα κτλ.

Εδώ θα δούμε ορισμένους τρόπους για το πως μπορούμε να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά, δηλαδή από το χρώμα που βγάζουν κάποια υλικά που συνήθως έχουμε σπίτι μας.

Βάψιμο αυγών με παντζάρια

Έχω κάνει κάποια πειράματα κατά καιρούς, π.χ. με παντζάρια, τα οποία αν και φαίνονται ένα πολλά υποσχόμενο φυσικό υλικό για βάψιμο… τελικά δεν ήταν επιτυχημένα.

Το ζουμί από παντζάρια αν και μπορεί να κάνει διάφορους κόκκινους λεκέδες στα ρούχα ή το τραπεζομάντιλο ή να μας κοκκινίσει τα χέρια αν πιάσουμε τα παντζάρια χωρίς γάντια, όταν δοκίμασα να βάψω αυγά με αυτό δεν φαίνονταν το χρώμα να μένει πάνω στο αβγό.

Το ζουμί με το χρώμα έμοιαζε να γλιστράει πάνω στο τσόφλι και δεν μπορούσε να το χρωματίσει πέρα από ένα πολύ αμυδρό ροζ στα άσπρα αυγά ενώ στα σκούρα αυγά σχεδόν δεν φαίνονταν η διαφορά πριν και μετά το βάψιμο.

Παρόλο λοιπόν που τα παντζάρια φαίνεται προφανές ότι θα δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα, εγώ δεν έμεινα ευχαριστημένος όταν το προσπάθησα. Οπότε δεν θα επεκταθώ με περισσότερες πληροφορίες για αυτόν τον τρόπο βαψίματος.

Υπάρχουν όμως και τρόποι που μου έδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφυλλα

Τα κρεμμύδια, αν και ίσως δεν τους φαίνεται, έχουν στις φλούδες τους αρκετή “χρωστική” ουσία. Μιας και χρησιμοποιούμε κρεμμύδια σε αρκετές συνταγές είναι εύκολα τις τελευταίες μέρες πριν το Πάσχα να μαζέψουμε τα εξωτερικά τους φύλλα και να τα κρατήσουμε για να βάψουμε τα αυγά όταν έρθει η ώρα την Μεγάλη Εβδομάδα.

κρεμμυδόφυλλα

Όταν λέμε για φύλλα του κρεμμυδιού, εννοούμε το ξερό περιτύλιγμα του κρεμμυδιού που αφαιρούμε όταν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, για να φτάσουμε στις εσωτερικές στρώσεις του, τις οποίες χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα.

Αυτά λοιπόν τα ξερά φύλλα, τα μαζεύουμε και όταν έρθει η ώρα τα χρησιμοποιούμε για να δώσουμε χρώμα στα αυγουλάκια μας, σύμφωνα με το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης.

Το χρώμα που προκύπτει με αυτή την μέθοδο είναι ένα αρκετά σκούρο κόκκινο, ανάλογα βέβαια και με το αν τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι άσπρα ή από τα άλλα που είναι πιο σκούρα και ανάλογα με την ποσότητα των φύλλων κρεμμυδιού που έχουμε μαζέψει.

Μπορείς να δεις την διαδικασία σε αυτό το video

Εγώ εδώ στο βίντεο που ετοίμασα για να σας δείξω την μέθοδο αυτή, χρησιμοποιώ από τα σκούρα αυγά και για να κάνω αυτή την παρουσίαση έβρασα μόνο δύο αυγά και επειδή χρησιμοποίησα ένα μικρό κατσαρολάκι (δηλαδή σχετικά λίγο νερό), το χρώμα δεν αραίωσε πολύ οπότε τα αυγά προέκυψαν αρκετά σκούρα. Με την ποσότητα των κρεμμυδόφυλλων που χρησιμοποίησα θα μπορούσα να βάψω περισσότερα αυγά σε μια μια μεγαλύτερη κατσαρόλα.

Δεν μπορώ να δώσω ακριβή δοσολογία αυγών, φύλλων κρεμμυδιού και νερού, αλλά στο περίπου θα μπορούσα να πω ότι λογικά θα βγει ένα καλό χρωματικό αποτέλεσμα αν βάλουμε στην κατσαρόλα…

  • 10-15 αυγά
  • νερό τόσο όσο να σκεπάζει πλήρως τα αυγά (και λίγο παραπάνω)
  • φλούδες από 10-15 κρεμμύδια (ανάλογα και με το μέγεθος των κρεμμυδιών)

Πως κάνω λοιπόν το βράσιμο… Έχω τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (δηλαδή δεν τα έχω κρύα από το ψυγείο) και τα βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα κρεμμυδόφυλλα.

Βάζω νερό τόσο όσο να σκεπάσει μέχρι πάνω τα αυγά, για να μπορέσουν να βαφτούν μέχρι το πάνω μέρος τους, αλλά δεν βάζω πολύ παραπάνω γιατί τότε θα αραιώσει πολύ το χρώμα. Βέβαια η απόχρωση που θέλουμε να πετύχουμε είναι και ανάλογα με τα γούστα, οπότε μπορούμε να πειραματιστούμε για να βρούμε αυτό που μας αρέσει.

Καλό είναι να έχουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα (αντί για το κατσαρολάκι που χρησιμοποίησα εγώ στο video) για να μην αναγκαστούμε να φτάσουμε το νερό σε τέτοιο επίπεδο που θα υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει το νερό την ώρα που βράζουν τα αυγά. Εγώ έχω αρκετή εμπειρία στον χειρισμό αυτού του μικρού κατσαρολακίου και επειδή ήθελα να βράσω μόνο δύο αυγά στην προκειμένη περίπτωση, επέλεξα να το χρησιμοποιήσω, αλλά γενικά σε πραγματικές συνθήκες θα έβαζα μια μεγαλύτερη κατσαρόλα, αφού άλλωστε θα είχα και περισσότερα αυγά).

Βάζω λοιπόν την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας, το ανοίγω και περιμένω να αρχίσουν να βράζουν τα αυγά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, περιμένω περίπου 2-3 λεπτά να βράσουν και να σφίξουν τα αυγά (δεν τα θέλουμε μελάτα) και μετά κλείνω το μάτι της κουζίνας και επίσης κλείνω και το καπάκι της κατσαρόλας ώστε να διατηρηθεί μέσα η θερμοκρασία και να μην κρυώσει γρήγορα το νερό.

Αφήνω μέσα τα αυγά μέχρι να κρυώσει το νερό (π.χ. 2-3 ώρες) και μετά βγάζω τα αυγά από την κατσαρόλα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουν πλέον πάρει το χρωματάκι τους. Στο αποτέλεσμα όπως βλέπετε το χρώμα των σκούρων αυγών που χρησιμοποίησα έγινε κόκκινο σκούρο.

Είναι εύκολη διαδικασία γενικά, απλά (να το πω και αυτό) έχετε υπόψη σας ότι το σπίτι προσωρινά μυρίζει κρεμμυδίλα, βέβαια αυτό πιστεύω είναι αυτονόητο.

(θα το συνεχίσω μελλοντικά και με άλλους τρόπους, χρησιμοποιώντας άλλα φυσικά υλικά, αλλά βέβαια έχοντας κατά νου αυτό που λέει ο λαός μας, ότι… με πορδές δεν βάφονται αυγά)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *