Γιατί πάμε για διακοπές τον Αύγουστο;

imerologio

Σήμερα θα δούμε ένα καλοκαιρινό θέμα, τις καλοκαιρινές διακοπές και συγκεκριμένα το φαινόμενο του να επιλέγεται από πολύ κόσμο ο Αύγουστος ως ο μήνας των διακοπών.

Για τις ανάγκες του βίντεο θα παραβλέψουμε το αν και κατά πόσο υπάρχει πλέον η δυνατότητα για διακοπές και θα εστιάσουμε κυρίως στο φαινόμενο της ύπαρξης αυτής της τάσης για διακοπές τον Αύγουστο.

Δηλαδή θα εξετάσουμε το γιατί έχει επικρατήσει αυτό και το ποιες οι συνέπειες του;

Κατά την γνώμη μου, από την μια είναι αυτοί που το επιλέγουν και από την άλλη είναι αυτοί που το ακολουθούν ως συνέπεια της επιλογής των πρώτων.

Αυτοί που το επιλέγουν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κυρίως μισθωτοί ή συνταξιούχοι, που έχοντας μπροστά τους ολόκληρο το καλοκαίρι, επιλέγουν να πάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους κάπου μέσα στον Αύγουστο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θα μπορούσε να είναι απλά κάτι τυχαίο που έγινε συνήθεια και συνεχίζεται;

Μια λογική εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ είναι η εξήγηση της υπομονής και της προσμονής. Δηλαδή έχοντας μπροστά σου όλο το καλοκαίρι, είναι ίσως πιο εύκολο να κάνεις υπομονή περιμένοντας τις διακοπές του Αυγούστου, από το να πας για παράδειγμα τις διακοπές σου τον Ιούνιο και μετά να μην έχεις κάτι να περιμένεις και παράλληλα να βλέπεις και τους άλλους να φεύγουν για διακοπές και να ζηλεύεις.

Μια άλλη πιο “μαθηματική” εξήγηση είναι ότι με δεδομένες τις ημερομηνίες των διακοπών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, δηλαδή Απρίλιο (συνήθως το Πάσχα) και Δεκέμβριο τα Χριστούγεννα, αν θέλουμε το μεσοδιάστημα να χωριστεί σε δύο ίσα μέρη, τότε οι καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να τοποθετηθούν ημερολογιακά κάπου προς τον Αύγουστο, ώστε να σχηματιστεί ένα ισόπλευρο τρίγωνο διακοπών με βήμα ανά τέσσερις μήνες.

Ας αφήσουμε λοιπόν αυτούς που για τον α ή β λόγο επιλέγουν να πάνε διακοπές τον Αύγουστο (το γκρουπ 1) και ας δούμε το “γκρουπ 2” που πηγαίνει για διακοπές τον Αύγουστο ως συνέπεια της επιλογής του “γκρουπ 1”. Σε αυτήν την ομάδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι εντάσσονται ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων οι οποίοι βλέποντας τους καταναλωτές να έχουν πάει διακοπές δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να κρατούν ανοικτά τα μαγαζιά τους εκείνη την περίοδο οπότε επιλέγουν και αυτοί εκείνες τις μέρες για τις διακοπές τους και βλέπουμε τα γνωστά σημειώματα στις βιτρίνες “Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από τότε μέχρι τότε”.

Έχοντας φύγει λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος για διακοπές τον Αύγουστο, δημιουργείται εκείνη την περίοδο ένας έντονος συνωστισμός στις τουριστικές περιοχές με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να μην είναι οι διακοπές όσο ευχάριστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ήταν.

Καταρχήν, η μεγάλη ζήτηση δωματίων τον Αύγουστο δημιουργεί αύξηση των τιμών των καταλυμάτων. Πολλές φορές σε παραθαλάσσιες περιοχές, η τιμή ενός δωματίου τον Αύγουστο είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή του ίδιου δωματίου τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για τις διακοπές ή λιγότερες ημέρες διακοπών.

Κατά δεύτερον, η μεγάλη ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών, ορισμένες φορές ρίχνει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Μπορεί για παράδειγμα τον Αύγουστο να πας σε μια ταβέρνα και να περιμένεις αρκετή ώρα για να εξυπηρετηθείς λόγο φόρτου εργασίας τις ώρες αιχμής και να φύγεις από εκεί εκνευρισμένος, ενώ αν πήγαινες τον Ιούνιο στην ίδια ταβέρνα να σε εξυπηρετούσαν πολύ καλύτερα και να έφευγες από εκεί πολύ ευχαριστημένος.

Γενικά, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις, ο συνωστισμός τις περισσότερες φορές, δημιουργεί προβλήματα και ταλαιπωρία.

Εσείς, αν είχατε την δυνατότητα να επιλέξετε, ποια περίοδο θα επιλέγατε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές;

Υ.Γ. Καλές διακοπές! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *