Εύκολη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Φτιάχνω αρκετά συχνά γαλατόπιτα, γιατί είναι αρκετά απλή συνταγή (αν βέβαια της δώσεις την σχετική προσοχή που της χρειάζεται. Στις πρώτες μου προσπάθειες είχα κάποια δυσάρεστα αποτελέσματα, γι’ αυτό θα τονίσω εδώ κάποια σημεία που παραμονεύει ο κίνδυνος της αποτυχίας.

κομμάτι γαλατόπιτας
Γαλατόπιτα με σιμιγδάλι (χωρίς φύλλο)

Μην τρομάζετε όμως από αυτήν την μίνι εισαγωγή, είναι εύκολη συνταγή γενικά. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα εξής…

  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (εγώ χρησιμοποιώ καστανή), μπορούμε να βάλουμε και λιγότερη για να βγει πιο ελαφριά (με λιγότερες θερμίδες)
  • μια κουταλιά βούτυρο
  • λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιά
  • περίπου 100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • προαιρετικά βανίλια (βλέπε παρακάτω)
  • κανέλα για το σερβίρισμα

Σημείωση: Η παραπάνω δοσολογία βγάζει περίπου 6-8 κομμάτια. Μπορεί όμως να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί για περισσότερα κομμάτια, π.χ. 3 λίτρα γάλα, 6 αυγά κτλ, χρησιμοποιώντας φυσικά και μεγαλύτερο ταψί.

Αρχικά βάζω στην κατσαρόλα λίγο γάλα και βάζω μέσα τα αυγά για να ανακατευτούν καλά. Στην συνέχεια βάζω μέσα και το υπόλοιπο γάλα.

Ανοίγω το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και ξεκινάω να ανακατεύω το μείγμα.

Από αυτό το σημείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση γιατί λίγα δευτερόλεπτα αφηρημάδας π.χ. έφυγα για λίγο από την κουζίνα ή σήκωσα λίγο το κινητό να δω το facebook ή το twitter, μπορεί να είναι μοιραία για το αποτέλεσμα της συνταγής.

Μόλις το γάλα φτάσει σε μια χλιαρή θερμοκρασία, προσθέτω μέσα το βούτυρο το οποίο θα λιώσει σιγά-σιγά και επίσης βάζω μέσα και την ζάχαρη και την ανακατεύω καλά.

Αν θέλω μπορώ προαιρετικά να κάνω την γαλατόπιτα με γεύση βανίλια (ορισμένους τους ενοχλεί η σκέτη γεύση του γάλακτος). Σε αυτή την περίπτωση μπορώ να χρησιμοποιήσω την γνωστή βανιλίνη, ή εγώ συνήθως έχω βανίλια σε σκόνη ή φυσική βανίλια (στικ). Εγώ αρκετές φόρες πάντως την κάνω χωρίς βανίλια, με την αυθεντική γεύση του γάλακτος, μου φαίνεται νόστιμη και έτσι.

Δες το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής

Αρχίζω να προσθέτω λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα για να ενσωματώνεται μέσα στο μείγμα και μόλις τελειώσω με την προσθήκη του… λογικά μετά από μερικά επιπλέον λεπτά ανακατέματος το μείγμα θα γίνει κάπως πηχτό και νιώθουμε στο χέρι ότι πλέον παρουσιάζει μεγαλύτερη αντίσταση στο ανακάτεμα, σε σχέση με πριν βάλουμε το σιμιγδάλι (που ήταν εντελώς νερουλό).

Εδώ με λέξεις είναι λίγο δύσκολο να περιγραφτεί η ρευστότητα, αλλά πιστεύω στο βίντεο που ετοίμασα την συνταγή αυτή, φαίνεται αρκετά καλά πως περίπου πρέπει να είναι το μείγμα.

Σε περίπτωση που έχω βάλει το σιμιγδάλι και δω ότι συνεχίζει το μείγμα να είναι πολύ νερουλό, αυξάνω λίγο την θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας, αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Αν και πάλι εξακολουθεί να είναι πολύ νερουλό, μάλλον χρειάζεται λίγο παραπάνω σιμιγδάλι.

Δεν είναι ανάγκη να γίνει πολύ σφιχτό το μείγμα, αλλά αν είναι πολύ νερουλό, μάλλον δεν θα καταφέρει να σφίξει όταν θα ψηθεί η γαλατόπιτα στον φούρνο, ώστε τελικά να μπορούμε να την κόψουμε σε κομμάτια.

Πιστεύω το ανάλυσα αρκετά διεξοδικά το θέμα της ρευστότητας, οπότε προχωράμε παρακάτω. Σε ένα ταψί το οποίο το έχω πασαλείψει εσωτερικά με λίγο βούτυρο, αδειάζω όλο το μείγμα που ετοίμασα στην κατσαρόλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να δω από πάνω να παίρνει λίγο χρώμα.

Επειδή την έχω κάνει αρκετές φορές την συνταγή εγώ δεν μετράω χρόνο, το βγάζω όταν δω οπτικά ότι φαίνεται ψημένο, αλλά την επόμενη φορά που θα την κάνω την συνταγή θα μετρήσω τον χρόνο ψησίματος και θα τον συμπληρώσω.

Όταν ψηθεί, την βγάζω από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει. Όσο κρυώνει σφίγγει και γενικά κόβεται εύκολα σε κομμάτια τα οποία βγαίνουν και εύκολα από το ταψί.

Στο σερβίρισμα βάζω κανέλα και γενικά με συνοπτικές διαδικασίες η γαλατόπιτα γίνεται ανάρπαστη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *