Υπόθεση «βράσε ρύζι». Μια εύκολη συνταγή που κάνω συνήθως

Σε αυτό το βίντεο θα… βράσω ρύζι!

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα εξής:

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (περίπου 25 ml)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι (περίπου 200 γραμμάρια μαρκύκοκκο parboiled ρύζι)
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Αρχικά βάζω στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο (*) και προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω καλά το ρύζι με το ελαιόλαδο και προσθέτω 3 φλιτζάνια νερό.

Ανακατεύω και πάλι, ανοίγω το μάτι της κουζίνας και περιμένω μέχρι να ξεκινήσει να βράζει. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύω με το ρύζι.

Συνήθως έχω το μάτι της κουζίνας αναμμένο στο μέγιστο μέχρι να ξεκινήσει να βράζει το ρύζι και μόλις αρχίσει ο βρασμός το χαμηλώνω περίπου στην μέση ώστε να σιγοβράζει το φαγητό.

Αφήνω το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, δηλαδή μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό. Όση ώρα βράζει το ρύζι, το ανακατεύω που και που για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.

Μόλις το ρύζι έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό, κατεβάζω την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και το αφήνω το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και να απορροφήσει το υπόλοιπο νερό που έμεινε στην κατσαρόλα.

Μετά και από αυτό το πεντάλεπτο, το ρύζι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

* Εναλλακτικά, αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε στην κατσαρόλα βούτυρο (1-2 κουταλιές της σούπας) και να το ζεστάνουμε για να λιώσει πριν βάλουμε μέσα το ρύζι

Bonus: Από που βγήκε η φράση “βράσε ρύζι”;

Η φράση “βράσε ρύζι” συνήθως δηλώνει απογοήτευση. Πως προέκυψε όμως να συνδεθούν αυτά τα δύο; Έχω ακούσει μια εκδοχή που στο περίπου λέει ότι κάποια στιγμή στον στρατό είχαν κουραστεί να τρώνε συνεχώς ρύζι (γιατί αυτό είχαν μόνο μαζί τους) οπότε κάποια στιγμή παρουσιάστηκε η ευκαιρία να φάνε κάτι άλλο. Όμως τελικά δεν τα κατάφεραν και απογοητευμένοι είπαν στον μάγειρα και πάλι… “βράσε όρυζα”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *