Λαχανόρυζο με πλιγούρι αντί για ρύζι

Σήμερα έχω εδώ ένα λάχανο και σκεφτόμουν τι να μαγειρέψω με αυτό, οπότε προσανατολιζόμουν προς ένα λαχανόρυζο, γιατί έχω καιρό να φτιάξω, αλλά κοιτάζοντας στο ντουλάπι είδα ότι δεν έχω το κατάλληλο ρύζι (το ξόδεψα στο ρυζόγαλο).

λάχανο με πλιγούρι
Μοιάζει με λαχανόρυζο αλλά έχει πλιγούρι

Έτσι αποφάσισα να κάνω μια παραλλαγή και να βάλω πλιγούρι αντί για ρύζι. Η διαδικασία είναι η ίδια, σαν να έκανα το κλασικό λαχανόρυζο.

Αρχικά καθαρίζω και πλένω το λάχανο. Σε αυτό το βίντεο δεν θα ασχοληθώ με το πως πλένουμε και καθαρίζουμε το λάχανο, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει σε ένα παλιότερο video.

Ας δούμε καταρχήν τα υλικά της συνταγής:

  • τα φύλλα από 1 λάχανο (περίπου 1 κιλό)
  • ενάμισι λίτρο νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι (και πιπέρι προαιρετικά)
  • 250 ml χυμό ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • ελαιόλαδο (για το σερβίρισμα)

Παίρνω λοιπόν τα φύλλα από το λάχανο και τα κόβω σε κομμάτια, όχι πολύ μεγάλα, για να μπορούμε μετά να τρώμε εύκολα με το πιρούνι.

Σε αυτό το βίντεο θα δεις την εκτέλεση της συνταγής

Βάζω τα κομμάτια από τα φύλλα του λάχανου σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτω μέσα το νερό και αφήνω το λάχανο να βράσει για μερικά λεπτά να μαλακώσει.

Καθώς μαλακώνει το λάχανο, μειώνεται ο όγκος του μέσα στην κατσαρόλα.

Μόλις μαλακώσει το λάχανο, προσθέτω μέσα στην κατσαρόλα τον χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια, το αλάτι και το πλιγούρι και ανακατεύω καλά το φαγητό.

Χρειάζεται να βράσει μερικά λεπτά ακόμη, για να μαλακώσει το πλιγούρι και το φαγητό είναι έτοιμο.

Σε περίπτωση που δούμε ότι το πλιγούρι απορροφάει όλο το νερό που υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο νερό. Εξαρτάται και από το πόσο σουπένιο ή στεγνό θέλουμε το φαγητό, εμένα μου αρέσει να έχει και λίγο ζουμάκι.

Μόλις μαλακώσει το πλιγούρι, μπορούμε να σερβίρουμε το εναλλακτικό “λαχανόρυζο” που φτιάξαμε και στο σερβίρισμα προσθέτω απευθείας μέσα στο πιάτο λίγο ελαιόλαδο, ενώ μπορούμε να βάλουμε επιπλέον και λίγο πιπέρι.

Αυτό είχα να σας δείξω για σήμερα, τα λέμε στο επόμενο βίντεο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *