Ο Πολυτεμάχιος στο ταμείο εξπρές του super market

Σε πολλά σούπερ μάρκετ, ανάμεσα στα ταμεία υπάρχει και κάποιο “ταμείο εξπρές”. Πρόκειται για ένα ταμείο το οποίο εξυπηρετεί πελάτες που έχουν ψωνίσει λίγα προϊόντα και συνήθως υπάρχει πινακίδα στο συγκεκριμένο ταμείο που γράφει “μέχρι 10 τεμάχια”.

Αρκετά συχνά, σε αυτά τα ταμεία εξπρές, πηγαίνουν να εξυπηρετηθούν και πελάτες που έχουν περισσότερα από 10 τεμάχια, μερικές φορές πολύ περισσότερα.

Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Καταρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε την περίπτωση που κάποιος ενώ έχει ψωνίσει αρκετά πράγματα πάει σε ένα ταμείο εξπρές κατά λάθος. Για παράδειγμα μπορεί να πηγαίνει στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ πρώτη φορά και να μην διάβασε την πινακίδα που ενημερώνει ότι πρόκειται για ταμείο εξπρές. Οκ, αυτό είναι πιθανό να συμβεί υπό ορισμένες συνθήκες, δηλαδή αν κάποιος κατευθυνθεί βιαστικά προς τα ταμεία και δεν το προσέξει.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και αυτοί που εν γνώσει τους πηγαίνουν σε ένα ταμείο εξπρές έχοντας περισσότερα από 10 τεμάχια στο καλάθι ή το καρότσι τους, επιδιώκοντας έτσι να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα.

Αυτή είναι μία περίπτωση συμπεριφοράς που κατά την γνώμη μου θίγει και αυτούς που βρίσκονται στο ταμείο εξπρές και έχουν όντως μέχρι 10 τεμάχια αλλά και αυτούς που έχουν περισσότερα από 10 τεμάχια και βρίσκονται στα υπόλοιπα ταμεία περιμένοντας υπομονετικά την σειρά τους.

Φτάνοντας λοιπόν στο ταμείο εξπρές κάποιος που υπερβαίνει το όριο των τεμαχίων για το συγκεκριμένο ταμείο, θα τον ονομάσω “Πολυτεμάχιο” για ευκολία, μπορούν να εξελιχθούν διάφορα σενάρια.

Στο πρώτο σενάριο μπορεί κάποιος άλλος που περιμένει πίσω από τον Πολυτεμάχιο να τον εντοπίσει και να του κάνει παρατήρηση, αναγκάζοντας τον φύγει από το συγκεκριμένο ταμείο.

Στο δεύτερο σενάριο, ο Πολυτεμάχιος καταφέρνει να φτάσει στον ταμείο και εκεί υπάρχει η περίπτωση ο ταμίας να κάνει τα στραβά μάτια και να μην του πει τίποτα ή να τον ενημερώσει ότι πρέπει να πάει σε άλλο ταμείο και να μην το εξυπηρετήσει.

Με βάση τις περιπτώσεις που έχει τύχει να δω εγώ, συνήθως από αυτούς που περιμένουν πίσω από τον Πολυτεμάχιο, δεν του κάνει κάποιος παρατήρηση. Ορισμένοι μπορεί να μην το δουν, ορισμένοι μπορεί να το δουν αλλά να μην θέλουν να γίνουν οι λεγόμενοι “κακοί” της υπόθεσης ή να μην ρισκάρουν την ενδεχόμενη δημιουργία έντασης, με διαπληκτισμούς κτλ.

Φτάνοντας ο Πολυτεμάχιος στο ταμείο, έχω δει περιπτώσεις όπου ο ταμίας έκανε τα στραβά μάτια και δεν του είπε τίποτα, με το σκεπτικό προφανώς ότι αφού ο Πολυτεμάχιος κατάφερε να φτάσει ως εκεί χωρίς να του κάνει κάποιος παρατήρηση, τώρα γιατί να γίνει αυτός ο “κακός” της υπόθεσης.

Έχω δει περιπτώσεις όπου ο ταμίας ενημέρωσε τον Πολυτεμάχιο ότι το συγκεκριμένο ταμείο είναι ταμείο εξπρές, ώστε να ξέρει για την επόμενη φορά, αλλά παρόλα αυτά τον εξυπηρέτησε, κάτι το οποίο φαίνεται οκ, αλλά παρουσιάζει το μειονέκτημα να μπορεί ο Πολυτεμάχιος να ενημερώνεται επ’ άπειρον για το ταμείο εξπρές αλλά και να συνεχίζει να εξυπηρετείται επίσης επ’ άπειρον.

Έχω δει και περιπτώσεις όπου ο ταμίας δεν εξυπηρέτησε τον Πολυτεμάχιο και του υπέδειξε να πάει σε κάποιο από τα άλλα ταμεία.

Και τέλος έχω δει και μια περίπτωση που μου έκανε μεγάλη εντύπωση για την ευρηματικότητα του Πολυτεμάχιου, όπου όταν ο ταμίας του είπε ότι το συγκεκριμένο ταμείο είναι για πελάτες με έως 10 τεμάχια, τότε ο Πολυτεμάχιος του απάντησε να περάσει τα τεμάχια ανά 10.

Τι να πει κανείς…

Εσύ τι θα έκανες αν έβλεπες τον Πολυτεμάχιο μπροστά σου στο ταμείο εξπρές;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *