Παραδοσιακή συνταγή για φάβα

φάβα με λαθούρια
η παραδοσιακή φάβα από λαθούρια σερβιρισμένη στο πιάτο

Η φάβα γενικά γίνεται με διάφορα υλικά, αλλά συνηθίζουμε να λέμε φάβα αυτή την κίτρινη φάβα που βλέπεις και στην φωτογραφία, η οποία φτιάχνεται με τα λαθούρια.

Είναι εύκολη συνταγή, με λίγα και απλά υλικά, απλά το μόνο έτσι ελαφρώς κουραστικό είναι ότι θέλεις αρκετό ανακάτεμα για να λιώσουν τα λαθούρια, αλλά μπορείς να το δεις σαν μια απλή γυμναστική για τα χέρια.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ στο βίντεο που θα δεις, είναι τα εξής:

  • 1 κιλό λαθούρια
  • 2 κρεμμύδια
  • λίγο ελαιόλαδο (στο μαγείρεμα)
  • λίγο ελαιόλαδο (στο σερβίρισμα)
  • νερό
  • αλατοπίπερο
  • χυμό από δυο λεμόνια
  • λίγη ρίγανη
δες το βίντεο με την διαδικασία μαγειρέματος της φάβας

Στην αρχή ξεπλένω τα λαθούρια με νερό και τα βάζω στην κατσαρόλα και εκεί προσθέτω νερό τόσο ώστε να σκεπάσει τα λαθούρια και να ανέβει η στάθμη του νερού και 2-3 δάχτυλα παραπάνω από αυτά.

Μετά περιμένω να αρχίσει να βράζει το νερό και μόλις αρχίζει να βράζει σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού ένα είδος αφρού, τον οποίο απομακρύνω από την κατσαρόλα, κοινώς… τα ξαφρίζω!

Καθώς συνεχίζει το βράσιμο, τα λαθούρια απορροφούν νερό, φουσκώνουν και μαλακώνουν. Αν δω ότι τελειώνει το νερό μέσα στην κατσαρόλα συμπληρώνω λίγο, τόσο ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το βράσιμο αλλά όχι πολύ για να μην μου περισσέψει στο τέλος της διαδικασίας.

Μόλις αρχίσουν να λιώνουν τα λαθούρια προσθέτω αλατοπίπερο και συνεχίζω να ανακατεύω για να λιώσουν εντελώς και να δημιουργηθεί μια κρέμα.

Εγώ δεν χρησιμοποιώ ραβδομπλέντερ και σχετικά εργαλεία οπότε δεν κάνω την φάβα εντελώς ομοιόμορφη κρέμα όπως την σερβίρουν στις ταβέρνες, αλλά η δικιά μου έχει μέσα και μερικά κομματάκια που δεν έχουν λιώσει εντελώς, το οποίο όμως δεν με ενοχλεί.

Μόλις λιώσουν τα λαθούρια, κλείνω το μάτι της κουζίνας, προσθέτω στην φάβα τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύω το φαγητό και σερβίρω σε πιάτο.

Για το σερβίρισμα ετοιμάζω μερικά σοταρισμένα (αντί για καραμελωμένα) κρεμμύδια, λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγη τριμμένη ρίγανη.

Αυτή ήταν η συνταγή, ελπίζω να σας άρεσε 🙂

Υ.Γ. Στο video είχα μια μικρή περιπέτεια με την κατσαρόλα, γιατί στην αρχή διάλεξα από συνήθεια την κατσαρόλα που χρησιμοποιώ καθημερινά, αλλά δεν υπολόγισα ότι αυτή την φορά κάνω μεγαλύτερη ποσότητα και μάλλον δεν θα τα χωρέσει.

Οπότε δεν τα χώρεσε και αναγκάστηκα να μετακομίσω το φαγητό σε μεγαλύτερη κατσαρόλα για να γίνει το μαγείρεμα πιο άνετα.

Συμβαίνουν κι αυτά τα απρόοπτα στην κουζίνα, αλλά αντιμετωπίζονται! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *