Ρυζόγαλο με ρύζι και γάλα, σερβιρισμένο με κανέλα

Σήμερα έχω μια γλυκιά συνταγή, αν και δεν τις συνηθίζω τέτοιου είδους συνταγές. Σε αυτό το βίντεο λοιπόν, φτιάχνω ένα παραδοσιακό ρυζόγαλο, το οποίο είναι αρκετά εύκολο να γίνει, αλλά θέλει λίγη προσοχή στην εκτέλεση για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Το ρυζόγαλο που έφτιαξα, σερβιρισμένο σε μπολάκια

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:

  • 5 φλυτζάνια νερό
  • 1,5 φλυτζάνια ρύζι (χρησιμοποιώ ρύζι για σούπες)
  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη (εγώ χρησιμοποιώ καστανή ζάχαρη συνήθως)
  • τριμμένη κανέλα, για το σερβίρισμα
Στο video μπορείς να δεις αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής

Αρχικά βράζω το ρύζι με το νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό.

Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα ώστε να μην είναι κρύο όταν θα το βάλω μέσα στο μείγμα. Δεν το βράζω, απλά έχω το μάτι της κουζίνας σε χλιαρή θερμοκρασία και προσέχω να μην κολλήσει το γάλα. Καθώς το γάλα ζεσταίνεται, στο πάνω μέρος σχηματίζεται μια πέτσα την οποία την αφαιρώ.

Μόλις το ρύζι μαλακώσει και έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του νερού που είχα βάλει, προσθέτω στην κατσαρόλα το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύω καλά το μείγμα.

Προσέχω να μην μου κολλήσει στην κατσαρόλα, γι’ αυτό έχω το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία (δεν χρειάζεται να κοχλάζει, απλά να σιγοβράζει) και ανακατεύω συχνά.

Σταδιακά αρχίζει να πήζει το μείγμα, οπότε στην φάση που μπορείς να δεις και στο βίντεο, δηλαδή να μην είναι πλέον πολύ νερουλό το μείγμα αλλά δεν πειράζει να είναι λίγο ρευστό… απομακρύνω την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνω το ρυζόγαλο να κρυώσει για μερικά λεπτά.

Καθώς κρυώνει, σταδιακά πήζει το μείγμα, οπότε όσο είναι ακόμα ρευστό το βάζω σε μπολάκια και το αφήνω εκεί να κρυώσει.

Παλιότερα είχα δοκιμάσει να το φυσήξω λίγο, έτσι όπως είναι μέσα στα μπολάκια, για να δω αν θα κρυώσει αλλά δεν είδα κάποιο αποτέλεσμα. Μάλλον χρειάζεται τον χρόνο του αλλά δεν είμαι σίγουρος αν απλά χρειαζόταν περισσότερο φύσημα ή αν είναι από αυτά που τα φυσάς και δεν κρυώνουν.

Όπως και να’ χει, μόλις με το καλό κρυώσει και πήξει, προσθέτω τριμμένη κανέλα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Σημείωση: για να γίνει “διαίτης”, δηλαδή με λιγότερες θερμίδες, μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη, όμως θα γίνει και λιγότερο γλυκό. Οπότε μπορούμε να δοκιμάσουμε να τροποποιήσουμε την συνταγή και να δούμε μέχρι πιο σημείο μας αρέσει.

Υ.Γ. Έχω δοκιμάσει να φτιάξω κάποια στιγμή την συνταγή χωρίς ζάχαρη αλλά για να γίνει γλυκό χρησιμοποίησα μέλι, όμως… το αποτέλεσμα δεν με ενθουσίασε και πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *