Πατάτες φούρνου που μοιάζουν σαν τηγανητές

πατάτες στο ταψί

Σήμερα θα γράψω μια “συνταγή” εντός εισαγωγικών, να σας περιγράψω αυτή την ενδιαφέρουσα τεχνική ψησίματος πατατών κατά την οποία ψήνουμε τις πατάτες στο φούρνο αλλά στο τελικό αποτέλεσμα μοιάζουν με τηγανητές.

Τώρα θα μου πεις… και γιατί να μην τις τηγανίσεις αντί τα τις κάνεις έτσι (;)

Με τον συγκεκριμένο τρόπο χρησιμοποιείς λιγότερο λάδι και ως εκ τούτου και οι πατάτες απορροφούν λιγότερο λάδι, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων και με βάση την λογική… έχουν και λιγότερες θερμίδες.

Από την άλλη πλευρά, το μειονέκτημα είναι ότι με το ψήσιμο στον φούρνο καθυστερούν παραπάνω, ενώ αν τις τηγανίζαμε θα τρώγαμε νωρίτερα. Τι να κάνουμε όμως, ζυγίζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις και αποφασίζουμε πως θέλουμε να πορευτούμε στο θέμα της πατάτας.

Καλά τα λέμε αλλά τελικά ποια είναι αυτή η τεχνική;

Λοιπόν, καταρχήν καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες ως συνήθως.

Μετά πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να τις κόψουμε στο σχήμα της συνηθισμένης τηγανιτής πατάτας ή να ακολουθήσουμε τον δρόμο του κοψίματος σε ροδέλες. Έχω παρατηρήσει ότι για τον συγκεκριμένο τρόπο ψησίματος, οι ροδέλες φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή στο κόψιμο είναι να κοπούν τα κομμάτια στο ίδιο μέγεθος περίπου, για να μπορέσουν να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.

Έχοντας κόψει τις πατάτες, απλώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τις πατάτες. Το καλύτερο είναι να είναι το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο και να μην επικαλύπτονται μεταξύ τους, αλλά είναι λίγο ψιλοδουλειά αυτό και σε ορισμένους βιαστικούς ίσως να φανεί κουραστικό και βαρετό αυτό, όμως έτσι μπορεί να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Μετά με ένα πινέλο αλείφω με ελαιόλαδο τις πατάτες από όλες τις πλευρές. Είναι σημαντικό και αυτό το σημείο, χρειάζονται καλό λάδωμα για να ψηθούν ωραία.

Στην συνέχεια προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C και βάζω τις πατάτες να ψηθούν. Μόλις αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν από την πάνω πλευρά τις αναποδογυρίζω να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. Αυτό είναι αρκετά εύκολο αν τις έχουμε κομμένες σε ροδέλες, αλλιώς είναι κάπως ζόρι το πράγμα.

Όταν ψηθούν οι πατάτες τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι, λίγη ρίγανη ίσως, μπορεί και λίγη τριμμένη γραβιέρα ενδεχομένως.

Αυτά είχα να πω αλλά τελικά τα έγραψα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *