Προσθήκη κειμένου πάνω σε μια φωτογραφία ή κάποια εικόνα

Λένε ότι “μια εικόνα, χίλιες λέξεις” όμως μερικές φορές προκύπτει η ανάγκη να προσθέσουμε λίγες λέξεις ακόμη. Πώς μπορούμε να βάλουμε κείμενο πάνω σε μια φωτογραφία;

Η φωτογραφία με το κείμενο που πρόσθεσα στο βίντεο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό οι οποίοι μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες, είτε α) να κάνουμε την προσθήκη χρησιμοποιώντας μια online υπηρεσία ή β) να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί αρχεία εικόνας όπως π.χ. φωτογραφίες.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή χρησιμοποιώντας μια online υπηρεσία, συχνά είναι πολύ εύκολο να κάνουμε την εισαγωγή κειμένου. Το “αλλά” όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει συνήθως να ανεβάσουμε την φωτογραφία σε κάποια ιστοσελίδα και αυτό ίσως είναι κάτι που δεν θέλουμε.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να επεξεργαστούμε μόνοι μας την φωτογραφία τοπικά στον υπολογιστή μας με κάποιο πρόγραμμα ειδικό για τέτοιες τροποποιήσεις.

Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας συνήθως έχουν πολλές λειτουργίες και κουμπάκια, οπότε μπορεί την πρώτη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα να νιώσετε ένα είδος κομπλαρίσματος μέχρι να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον.

Καλύτερα να δεις το video σε πλήρη οθόνη (full screen)

Σε αυτό το βίντεο προσπαθώ να σας δείξω πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο είναι το Inkscape. Πρόκειται για λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source) το οποίο διανέμεται ελεύθερα, δηλαδή μπορείτε να το κατεβάσετε (download) και να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν.

Με αυτό λοιπόν μπορούμε να κάνουμε την προσθήκη του κειμένου με μερικά “απλά” βήματα, τα οποία επιγραμματικά είναι τα εξής:

  • Εισάγουμε την φωτογραφία στο πρόγραμμα
  • Κάνουμε την τροποποίηση που θέλουμε, δηλαδή γράφουμε το κείμενο, το τοποθετούμε στην θέση που μας αρέσει και του δίνουμε την μορφή που κρίνουμε ότι του ταιριάζει
  • Κάνουμε εξαγωγή της φωτογραφίας από το πρόγραμμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο αρχείο εικόνας που θα συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές (προσθήκες) που κάναμε.

Η εισαγωγή και εξαγωγή δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι σχετικά εύκολα βήματα. Το κυρίως μέρος όμως της προσθήκης κειμένου χρειάζεται αφενός μεν μια εξοικείωση με το πρόγραμμα και αφετέρου δε είναι μία δημιουργική διαδικασία που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και από την αισθητική του δημιουργού.

Εκτός από το να γράψουμε τις λέξεις που θέλουμε χρησιμοποιώντας το σχετικό εργαλείο, έχουμε πολλές ακόμη επιλογές όπως για παράδειγμα να διαλέξουμε το χρώμα του, την γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και να προσαρμόσουμε το μέγεθος του. Αυτά είναι μάλλον τα πιο βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και για αυτό τα διάλεξα για να σας δείξω πως θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτό το video.

Από εκεί και πέρα κάθε περίπτωση φωτογραφίας είναι διαφορετική και ανάλογα με το κείμενο που θα προστεθεί οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν τείνουν στο άπειρο! Χρειάζεται να κάνουμε διάφορους πειραματισμούς για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα (ή έστω να το προσεγγίσουμε).

Αν έχετε απορίες σχετικά με την διαδικασία, γράψτε μου ένα σχόλιο 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *