Ρεβυθομπιφτέκια με πιπεριές

Εκτός από τους τηγανητούς ρεβυθοκεφτέδες (τα γνωστά φαλάφελ) κάποια στιγμή σκέφτηκα να κάνω αυτά τα ρεβυθομπιφτέκια τα οποία είναι ψημένα στο φούρνο, για να αποφύγω το πολύ λάδι.

ρεβυθομπιφτέκια
Ρεβυθομπιφτέκια

Έτσι κάνοντας κάποια πειράματα με τις πιπεριές κατέληξα σε αυτήν την πολύ εύκολη νηστίσιμη συνταγή η οποία είναι και νόστιμη αλλά είναι και πολύ χορταστική.

Λίγα τα υλικά της συνταγής όπως την κάνω εγώ συνήθως, βέβαια μπορούν και να εμπλουτιστούν ανάλογα τα γούστα.

Στο βίντεο που ετοίμασα για να σας δείξω την διαδικασία προετοιμασίας, χρησιμοποιώ τα παρακάτω υλικά:

  • 500 γραμμάρια ρεβύθια
  • 4 πιπεριές μετρίου μεγέθους (τρεις πράσινες, μια κόκκινη)
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το ψήσιμο στο φούρνο

Κάποια έξτρα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι το πιπέρι αλλά και κάποια άλλα μπαχαρικά που μπορεί να μας αρέσουν για να δώσουν μια πιο ιδιαίτερη γεύση στα ρεβυθομπιφτέκια.

Μούλιασμα ρεβυθιών σε νερό

Ξεκινάω την συνταγή βάζοντας τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ μέσα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Έτσι το επόμενο πρωί, μετά από καμιά δεκαριά ώρες δηλαδή, έχουν ρουφήξει το νερό και έχουν φουσκωσει, γίνονται περίπου διπλάσια σε μέγεθος.

Αδείαζω από το μπολ το νερό που περίσσεψε για να στραγγίσω τα ρεβύθια και στην συνέχεια τα περνάω λίγα-λίγα από τον πολυκόφτη (το γνωστό μούλτι) για να τα αλέσω και να γίνουν μια άμορφη μάζα.

Αλεσμένα ρεβύθια στον πολυκόφτη

Εφόσον έχουν μουλιάσει τα ρεβύθια, είναι μαλακά και αλέθονται πολύ εύκολα, Βέβαια σε αυτό το σημείο να πω ότι βοηθάει να υπάρχει πολυκόφτης που έχει διπλό μαχαίρι, δηλαδή όχι μόνο στο κάτω μέρος του δοχείου αλλά και στην μέση του δοχείου. Το λέω γιατί έχω δοκιμάσει και με τον απλό πολυκόφτη που έχει λεπίδα μόνο στο κάτω μέρος του δοχείου και παιδεύτηκα λίγο γιατί μερικά ρεβύθια έμεναν ολόκληρα στο επάνω μέρος οπότε χρειαζόταν μια έξτρα προσπάθεια για να αλεστούν όλα.

Τα αλεσμένα ρεβύθια τα βάζω σε ένα μπολ για να ετοιμάσω εκεί το τελικό μείγμα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά.

Αλέθω τις πιπεριές και το κρεμμύδι στον πολυκόφτη να γίνει ένας πολτός

Καθαρίζω τις πιπεριές (αφαιρώ τα κοτσάνια και τους σπόρους) και τις κόβω σε κομμάτια, καθαρίζω και το κρεμμύδι το οποίο το κόβω και αυτό σε κομμάτια και μετά βάζω τις πιπεριές και τι κρεμμύδι στον πολυκόφτη να γίνει ένας πολτός από αυτά τα υλικά. Επειδή στην αρχή μπορεί να μην χωράνε όλα μαζί, βάζω μέσα λίγα, τα αλέθω και μετά προσθέτω σιγά-σιγα και τα υπόλοιπα.

Μόλις δημιουργηθεί ο πολτός από τις πιπεριές και το κρεμμύδι βάζω μέσα και το αλάτι (σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε και κάποιο έξτρα μπαχαρικό) και ενεργοποιώ τον πολυκόφτη για δύο δευτερόλεπτα για να ανακατευτεί μέσα στον πολτό.

Ετοιμάζω το τελικό μείγμα σε ένα μπολ

Μετά βάζω αυτό το αλατισμένο μείγμα πιπεριάς και κρεμμυδιού στο μπολ που είχα βάλει προηγουμένως τα αλεσμένα ρεβύθια και τα ανακατεύω καλά να σχηματιστεί το τελικό μείγμα για τα ρεβυθομπιφτέκια.

Σε ένα ταψί ρίχνω ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του ταψιού και στην συνέχεια πλάθω τα ρεβυθομπιφτέκια στο μέγεθος που θέλω και τα τοποθετώ στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.

Το ταψί λίγο πριν μπουν για ψήσιμο

Στο βίντεο βλέπετε ότι εγώ τα έκανα αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, περίπου ίσα με την παλάμη μου, θα μπορούσαν να γίνουν όμως και μικρότερα. Αν τα πλάσουμε μικρότερα, ψήνονται και πιο γρήγορα και αναποδογυρίζουν και πιο εύκολα. Εγώ ήθελα να τα κάνω σε αυτό το μέγεθος οπότε έτσι κι έκανα 🙂

Για το ψήσιμο, προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και μετά βάζω μέσα το ταψί για να ψηθούν τα ρεβυθομπιφτέκια. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται όπως σας είπα παραπάνω και από το μέγεθος που θα τα πλάσουμε, αλλά γενικά δεν θέλουν και πάρα πολύ ώρα (δηλαδή λιγότερο από το να κάναμε κανονικά μπιφτέκια με κιμά).

Ενδεικτικά να σας πω ότι ακόμα και για αυτά τα μεγάλου μεγέθους που έπλασα εγώ, χρειάστηκαν (στους 180 βαθμούς Κελσίου) περίπου 25-30 λεπτά αρχικά για να ψηθούν από την μία πλευρά, συν επιπλέον 15-20 λεπτά για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά όταν τα αναποδογυρίσα.

Δες στο βίντεο την διαδικασία της συνταγής αναλυτικά

Όπως θα είδατε και στο video, περίπου στην μέση του ψησίματος βγάζω το ταψί από τον φούρνο και τα αναποδογυρίζω για να ψηθούν καλύτερα και από την κάτω πλευρά. Ακόμη και στο μεγάλο μέγεθος που τα έπλασα εγώ, αναποδογυρίζονται αρκετά εύκολα, με λίγη προσοχή.

Επειδή μπορεί να κολλήσουν ελαφρώς στο ταψί, βοηθάει να υπάρχει κάποια επίπεδη σπάτουλα για να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία, αλλά γενικά επειδή με το ψήσιμο σφίγγουν κάπως τα ρεβυθομπιφτέκια, δεν είναι ιδιαίτερα εύθραυστα (όπως ήταν στην αρχή, την ώρα που τα πλάθαμε). Αν τα κάνουμε πιο μικρά σε μέγεθος, σαν ρεβυθοκεφτέδες, είναι ακόμη πιο εύκολο το αναποδογύρισμα.

Μετά το ψήσιμο, μπορούμε απευθείας να τα σερβίρουμε, εφόσον κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να φάμε.

Τώρα για συνοδευτικό, για να μην είναι στεγνά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια σος, εμείς προχθές που τα κάναμε αυτά που βλέπετε στο βίντεο, τα συνοδέψαμε με μια δροσερή σος γιαουρτιού την οποία ίσως σας δείξω κάποια άλλη φορά, αλλά ακόμα και με ένα κλασικό τζατζίκι θα ταίριαζαν. Εναλλακτικά, εμένα μου αρέσουν και με μουστάρδα ή ακόμα και με συνδυασμό μουστάρδα και κέτσαπ).

Από θερμίδες δεν ξέρω πόσες ακριβώς έχουν αλλά νομίζω ότι είναι πιο light σε σχέση με τους τηγανιτούς ρεβυθοκεφτέδες, αφού χρησιμοποιούμε αρκετά λιγότερο λάδι. Πολύ πιθανόν να μπορούσαν να ψηθούν και πάνω σε λαδόκολλα χωρίς να βάλω λάδι στο ταψί, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Και τέλος, γιατί μάλλον αρκετά μακρηγόρησα, να σας πω ότι είναι αρκετά χορταστικά σαν φαγητό. Το ανέφερα και στην αρχή της συνταγής. Αυτό που εννοώ είναι ότι κατά την γνώμη μου χορταίνεις περισσότερο από το να έτρωγες κανονικό μπιφτέκι από κρέας ανάλογου μεγέθους. Αν το δοκιμάσετε γράψτε μου κι εσείς την γνώμη σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *