Στατιστική ανάλυση του φούιτ

Άλλο ένα φούιτ μου έτυχε προχθές και εκεί όπως άλλαζα την σαμπρέλα μου ήρθε η έμπνευση για το υποφαινόμενο κείμενο.

Ένα από τα πρόσφατα φούιτ μου, με δράστη αυτό το συρματάκι

Καταρχήν, για όσους δεν ξέρουν τι είναι το φούιτ, να πω ότι…

“έπαθα φούιτ = έπαθα λάστιχο”

… και αφαιρώντας το “έπαθα” από τα δύο μέλη έχουμε…

“φούιτ = λάστιχο”

Πάντως σημασιολογικά δεν υπάρχει ισοδυναμία, δηλαδή για παράδειγμα δεν μπορείς να παραγγείλεις να αγοράσεις ένα φούιτ αντί για ένα λάστιχο.

Το φούιτ συνδέεται και συνοδεύεται με το “έπαθα”, δηλαδή μπορεί να είναι παθητικό, αλλά μπορεί να συνυπάρχει και με το “έφτιαξα”, υπό την έννοια του “διόρθωσα”, ως ενεργητικό.

Όμως δεν είναι ένα αντικείμενο, όπως είναι το λάστιχο, είναι μια έννοια άυλη.

Το ξεκίνησα για στατιστική ανάλυση αλλά μου προέκυψε και η γραμματική στην πορεία, αν και κατά νου είχα να βάλω επιπρόσθετα μόνο την εξής σύντομη γεωγραφική.

Το φούιτ σαν έννοια απ’ όσο ξέρω το χρησιμοποιούμε στην βόρεια Ελλάδα, αλλά στη νότια νομίζω δεν είναι διαδεδομένη η χρήση του στην καθομιλουμένη.

Οπότε ας κάνουμε μια μίνι στατιστική ανάλυση με ερώτημα “στην δική σου περιοχή είναι γνωστή η έννοια του φούιτ;” για να μπορέσουμε να μελετήσουμε τα αποτελέσματα σε ότι αφορά την γεωγραφική κάλυψη.

Ετυμολογικά, κάποια στιγμή, αρκετά χρόνια πριν που με προβλημάτισε το θέμα, σκέφτηκα ότι η λέξη ίσως να είναι υπερ-ηχητικής προέλευσης, δηλαδή θα μπορούσε να προέρχεται από τον ήχο που κάνει το τρύπιο λάστιχο όταν ξεφουσκώσει, δηλαδή το… φφφφφφφούιιιιττττ!

Όμως άλλη ήταν η στατιστική ανάλυση που είχα την έμπνευση να κάνω αρχικά. Γενικά από την δική μου εμπειρία, παρατηρώ ότι στο πίσω λάστιχο παθαίνω πολλά περισσότερα φούιτ απ’ ότι στο μπροστά.

Όλο κάτι τέτοια πραγματάκια μου τρυπάνε το λάστιχο

Με μια απλή ανάλυση τύπου κορώνα/γράμμα, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι αφού το ποδήλατο έχει δύο τροχούς τότε οι πιθανότητες να πάθει φούιτ σε κάποιο από τα δύο λάστιχα θα είναι φίφτι-φίφτι.

Στην δική μου περίπτωση όμως σίγουρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς, όπως σας είπα προ ολίγου, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το φούιτ συμβαίνει στο πίσω λάστιχο.

Για παράδειγμα, στα τελευταία 10 φούιτ που μου έτυχαν δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να ήταν στο μπροστά λάστιχο.

Και εξετάζοντας το θέμα περαιτέρω, σκέφτηκα να προσθέσω στις παραμέτρους του προβλήματος την βαρυτική έλξη.

Υποψιάζομαι ότι αυτό που κάνει την ειδοποιό διαφορά, είναι η δύναμη της βαρύτητας που ασκείται, μέσω του τρόπου κατανομής του βάρους του ποδηλάτη στο ποδήλατο, σε μεγαλύτερο ποσοστό στον πίσω τροχό.

Να και το όργανο της δειγματοληψίας μου

Πιθανολογώ λοιπόν ότι καθώς ο πίσω τροχός εφάπτεται με μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια του δρόμου, έχει περισσότερες πιθανότητες να υποστεί διάτρηση από ένα αιχμηρό αντικείμενο σε σχέση με τον μπροστά τροχό.

Αυτή βέβαια είναι μια δική μου εικασία, με βάση τα δειγματοληπτικά δεδομένα της δικής μου εμπειρίας. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που επικρατεί και στους υπόλοιπους ποδηλάτες και στο σημείο αυτό ζητώ την βοήθεια του κοινού.

Μπορείτε να καταθέσετε άτοκα την δική σας εμπειρία στον κόσμο του φούιτ, αφήνοντας ένα σχόλιο στην παρακάτω φόρμα και ίσως έτσι να μπορέσουμε όλοι μαζί αν δούμε την μεγάλη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Αν πάλι δεν θέλετε να πείτε κάτι και έχετε κουραστεί από το διάβασμα που χρειάστηκε για να φτάσετε ως εδώ, ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μου στο YouTube.

Υ.Γ. Δείτε κάποιες νεότερες/έξτρα πληροφορίες στα σχόλια παρακάτω…

Μια σκέψη στο “Στατιστική ανάλυση του φούιτ”

  1. Από τις διάφορες συζητήσεις που έκανα με άλλους ποδηλάτες για το θέμα, συγκέντρωσα τις παρακάτω πληροφορίες…

    Τυχαίνει και σε άλλους να έχουν φούιτ κυρίως στο πίσω λάστιχο και κάποιες από τις πιθανές εξηγήσεις (πέρα από το παραπάνω βάρος, που ανέφερα) είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως το πίσω λάστιχο είναι πιο φθαρμένο ή επειδή το μπροστά λάστιχα αρχικά ανασηκώνει τα αιχμηρά αντικείμενα και στην συνέχεια το πίσω που ακολουθεί καρφώνεται σε αυτά.

    Υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι σε αυτούς τυχαίνει το φούιτ κυρίως στο μπροστά λάστιχο και για αυτή την περίπτωση υπάρχει η θεωρία ότι το μπροστά λάστιχο έρχεται πρώτο σε επαφή με το αιχμηρό αντικείμενο και καρφώνεται σε αυτό, οπότε δεν προλαβαίνει να φτάσει στο πίσω λάστιχο, δηλαδή το μπροστά λάστιχο λειτουργεί σαν “σκούπα”.

    Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που αναφέρουν ότι σε αυτούς εμφανίζονται μοιρασμένα τα φούιτ στο μπροστά και το πίσω λάστιχο.

    Οπότε δεν μπορώ μέχρι στιγμής να βγάλω κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα. Ίσως μια επιπλέον παράμετρος έχει να κάνει με το είδος του ποδηλάτου (π.χ. MTB ή αγωνιστικό/κούρσα) το οποίο επηρεάζει και τον τρόπο οδήγησης του στην ποδηλασία.

    Σε ότι αφορά την προέλευση της λέξης “φούιτ”, τελικά μαθαίνω ότι αυτή είναι γαλλικής προέλευσης, από το γαλλικό “fuite” που σημαίνει διαφυγή ( δηλαδή διαρροή αέρα).

    Αυτά έχω να συμπληρώσω προς το παρόν στο θέμα, για ότι νεότερο… θα επανέλθω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *