Ταραμοσαλάτα με φρυγανιά

ταραμοσαλάτα
Χειροποίητη ταραμοσαλάτα

Για σήμερα έχω μια πολύ εύκολη συνταγή, μέρες που είναι… σκέφτηκα να φτιάξω μια ταραμοσαλάτα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δημιουργίας ταραμοσαλάτας, εγώ διάλεξα μια πολύ απλή εκδοχή, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.

Τα υλικά της συνταγής είναι τα εξής:

  • 100 γραμμάρια ταραμάς λευκός
  • 6-7 φρυγανιές τριμμένες
  • χυμό από δύο λεμόνια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • ελαιόλαδο (βλέπε παρακάτω)

Αρχικά βάζω τον ταραμά στον πολυκόφτη, μαζί με το κρεμμύδι το οποίο το έχω καθαρίσει, τις τριμμένες φρυγανιές και τον χυμό από τα λεμόνια. Ενεργοποιώ για 4-5 δευτερόλεπτα τον πολυκόφτη να ανακατευτούν τα υλικά.

Δες το βίντεο με την συνταγή της ταραμοσαλάτας

Στην συνέχεια προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύω πάλι την ταραμοσαλάτα Η ποσότητα του ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται και από το πόσο “λαδερό” θέλουμε το αποτέλεσμα.

Για εμένα 5-6 κουταλιές της σούπας είναι ok για αυτήν την ποσότητα ταραμά που χρησιμοποιώ. Αν παρατηρήσεις στο video θα δεις ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι σχετικά πηκτό, με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο θα μπορούσε να γίνει πιο ρευστό το μείγμα, οπότε το χειριζόμαστε το θέμα όπως θέλουμε.

Μετά το ανακάτεμα, είναι έτοιμη για σερβίρισμα η σπιτική ταραμοσαλάτα μας, αλλά αν θέλουμε την αφήνουμε και λίγο στο ψυγείο, να “δέσουν” οι γεύσεις των υλικών μεταξύ τους.

Σημείωση 1: Αν δεν έχουμε τριμμένη φρυγανιά, αλλά έχουμε κανονικές φρυγανιές, μπορούμε να τις σπάσουμε σε κομμάτια και μέσα στον πολυκόφτη θα θρυμματιστούν με το ανακάτεμα (απλά θα χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω). Γίνεται και με ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο αλλά δεν θέλω να επεκταθώ για εκείνη την συνταγή εδώ, ίσως κάνω άλλο βίντεο για εκείνη την περίπτωση.

Σημείωση 2: Αν ενδιαφέρεσαι να φτιάξεις πρώτη φορά ταραμοσαλάτα και είναι πρώτη φορά που θα πας να αγοράσεις ταραμά, έχε υπόψη σου ότι πρόκειται για ένα ακριβούτσικο υλικό, οπότε δες πρώτα την τιμή και μετά ζήτησε την ποσότητα που θέλεις. Δηλαδή δεν χρειάζεται να του πεις να γεμίσει ολόκληρο κουπάκι (π.χ. όπως συνηθίζεται σε σαλάτες τύπου τζατζίκι κλπ), απλά ζητάς τα γραμμάρια που χρειάζεσαι.

Κατά την γνώμη αξίζει να φτιάξει κανείς μια χειροποίητη ταραμοσαλάτα γιατί δεν χρειάζεται ούτε κόπο, ούτε χρόνο και επίσης μπορείς να πετύχεις καλύτερο (πιο κοντά στα γούστα σου) γευστικό αποτέλεσμα (και να αποφύγεις και τυχόν χρωστικές ουσίες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *