Τουρλού (ή μπριάμ) στην κατσαρόλα

Για σήμερα έχω μια πολύ εύκολη καλοκαιρινή συνταγή. Εγώ το ξέρω ως τουρλού, μερικοί το λένε και μπριάμ. Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα, αλλά σίγουρα έχουν μια ομοιότητα.

τουρλού
Τουρλού με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και πατάτες

Το φαγητό θα μπορούσε να γίνει και στον φούρνο, αλλά για πιο γρήγορα εγώ συνήθως το κάνω στην κατσαρόλα. Τα βασικά υλικά της συνταγής είναι ουσιαστικά μια ποικιλία από καλοκαιρινά λαχανικά τα οποία προσαρμόζονται εύκολα στα γούστα μας, δηλαδή αν θέλουμε βάζουμε και βγάζουμε ότι μας αρέσει και δεν μας αρέσει, αντίστοιχα.

Μια ενδεικτική αναλογία, με βάση αυτά που χρησιμοποίησα στο βίντεο, είναι τα εξής:

  • 3-4 πιπεριές
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2-3 πατάτες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 2 φλιτζάνια νερό (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε επιπλέον)

Ξεκινάω βάζοντας το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να σοτάρω το κρεμμύδι το οποίο το έχω καθαρίσει και το έχω ψιλοκόψει.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα στο video 🙂

Στην συνέχεια προσθέτω τις πατάτες τις οποίες τις έχω καθαρίσει και τις έχω κόψει σε σχετικά μικρά κομμάτια, για να μπορέσουν να ψηθούν εύκολα και να μην αργήσουν να μαγειρευτούν σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτω επίσης τις μελιτζάνες τις οποίες και αυτές τις έχω καθαρίσει και τις έχω κόψει σε κομμάτια μεγέθους περίπου όσο και οι πατάτες.

Προσθέτω το νερό και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για μερικά λεπτά. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να μαλακώσουν οι πατάτες και οι μελιτζάνες, γιατί τα υπόλοιπα υλικά δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα, οπότε για αυτό δίνω ένα προβάδισμα σε αυτά που αργούν λίγο παραπάνω.

Εγώ προτιμώ να χαμηλώνω λίγο το μάτι της κουζίνας και να κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας για να ψηθούν πιο εύκολα. Αν χρειαστεί συμπληρώνω νερό, δηλαδή αν δω το νερό να τελειώνει. Με κλειστό το καπάκι δεν εξατμίζεται εύκολα το νερό οπότε συνήθως δεν χρειάζεται, αλλά αν μείνει ανοιχτό το καπάκι μπορεί και να χρειαστεί έξτρα νερό ή βάζουμε εξαρχής περισσότερο νερό.

Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν οι πατάτες, προσθέτω στην κατσαρόλα, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές, τα οποία και αυτά τα έχω καθαρίσει και τα έχω κόψει σε κομμάτια.

Προσθέτω επίσης τον χυμό ντομάτας, το σκόρδο (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο) και αλατοπίπερο. Ανακατεύω καλά και το αφήνω να σιγοβράσει για λίγο, ώστε να ψηθούν όλα τα υλικά.

Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, σερβίρω στο πιάτο.

Όπως φαίνεται και από τα υλικά, το φαγητό είναι και νηστίσιμο, αλλά ταιριάζει με τυρί φέτα (για τους μη vegan).

Σε επίπεδο αναμνήσεων… θυμάμαι την γιαγιά μου να ετοιμάζει βάζα με “τουρλί” τα καλοκαίρια, για να τρώμε που και που και τον χειμώνα.

Είναι μήπως κανείς γνώστης των πραγμάτων να μας πει αν αυτό το φαγητό έχει ουσιαστικές διαφορές από το μπριάμ; Με αυτή την ονομασία εγώ το συνάντησα πρώτη φορά στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν το είδα στο μενού του εστιατορίου που τρώγαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *