Το μενού της Καθαράς Δευτέρας

Την Καθαρά Δευτέρα, μετά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, εκτός από το έθιμο του χαρταετού έχουμε συνηθίσει να περιλαμβάνουμε στο γεύμα μας και κάποιες συγκεκριμένες γεύσεις. Είναι αρκετές συνταγές γενικά, αλλά έχουμε ολόκληρο τριήμερο για να μαγειρέψουμε 🙂

Κάτι που παίζει πολύ σε κυρίως πιάτο είναι το φασόλι, το οποίο παραδοσιακά σερβίρεται σε μορφή φασολάδας. Βέβαια εμείς συνήθως αντί για φασολάδα προτιμάμε τα φασόλια γίγαντες μαγειρεμένα στο φούρνο (ένα φαγητό γνωστό και ως φασουλονταβάς).

φασόλια γίγαντες
Φασόλια γίγαντες, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα

Για τους γίγαντες εγώ συχνά για να γλιτώσω το φούρνισμα, έχω καταλήξει σε μια παρόμοια συνταγή στην οποία τους μαγειρεύω στην κατσαρόλα. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου ωραίο και αποφεύγουμε έτσι να πλένουμε και ένα ταψί, δες εδώ τα υλικά και τις λεπτομέρειες.

ταραμοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά

Μια άλλη συνταγή που έχει καθιερωθεί για την μέρα της Καθαράς Δευτέρας είναι η ταραμοσαλάτα. Αρκετοί αγοράζουν αυτή την έτοιμη “αλοιφή” που κυκλοφορεί κυρίως σε ροζ χρώμα (αλλά υπάρχει και σε άσπρο). Είναι εύκολο όμως να κάνουμε την δική μας χειροποίητη ταραμοσαλάτα χρησιμοποιώντας ταραμά και λίγα ακόμη απλά υλικά, τα οποία μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ.

Την τιμητική της επίσης αυτή την μέρα του χρόνου έχει η λαγάνα. Έχω μια ανάμνηση λαγάνας ψημένης σε ξυλόφουρνο, από τα παιδικά μου χρόνια. Για εμένα εκείνη είναι η αυθεντική λαγάνα. Τα χρόνια που ακολούθησαν και οι πιο σύγχρονες εποχές καθιέρωσαν αυτές τις λαγάνες που μοιάζουν με πλακέ ψωμί. Αρκετές φορές φτιάχνω μόνος μου λαγάνα, αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμη να φτάσω στην “αυθεντική” μορφή της. Αυτή την συνταγή ίσως την ανεβάσω μελλοντικά.

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *