Χαβίτς ή Κατσαμάκι

χαβίτς
Το χαβίτς στην κατσαρόλα λίγο πριν το σερβίρω

Το χαβίτς είναι μια συνταγή που μου έμαθε η γιαγιά μου και παρόλο που όταν ήμουν μικρός δεν ήθελα να το πλησιάσω τελικά μεγαλώνοντας εκτίμησα την αξία του και πλέον δεν παραλείπω να το βάζω στο μενού μας.

Εγώ το έμαθα σαν ποντιακή συνταγή, όμως με μια μικρή έρευνα που έκανα είδα ότι την ίδια περίπου συνταγή την ονομάζουν σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας ως κατσαμάκι.

Ίσως η ιδιαιτερότητα στο χαβίτς είναι ότι το βασικό της συστατικό, το καλαμποκίσιο αλεύρι, δεν είναι το απλό που κυκλοφορεί ευρέως αλλά είναι το λεγόμενο φούρνικο, δηλαδή αλεύρι από ψημένο στον φούρνο καλαμπόκι.

Τα υλικά της συνταγής είναι τα εξής:

  • φούρνικο (καλαμποκίσιο αλεύρι)
  • βούτυρο αγελαδινό
  • νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι (προαιρετικά)

Οι δοσολογίες είναι ανάλογα πόσες μερίδες θέλουμε να κάνουμε, ενδεικτικά θα πω ότι για μια μερίδα είναι περίπου ως εξής:

  • φούρνικο 120 γραμμάρια
  • νερό 350 ml
  • 1 κουταλιά βούτυρο (20 γραμμάρια)
  • αλατοπίπερο

Λέω περίπου γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό ή λίγο παραπάνω αλεύρι, ανάλογα με το πως θα το χειριστούμε, γιατί όση ώρα ανακατεύουμε και ψήνεται το χαβίτς, καθώς εξατμίζεται το νερό μπορεί να σφίξει το μείγμα και να χρειάζεται λίγο παραπάνω αραίωμα κ.ο.κ.

Είναι από τις συνταγές που λέμε ότι τα υλικά είναι “με το μάτι”!

Την διαδικασία την βλέπετε και στο βίντεο, δεν είναι κάτι δύσκολο, στην αρχή βάζω το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει και μετά προσθέτω 2-3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο και τα ανακατεύω να “καβουρδιστεί” μαζί με το βούτυρο.

Μετά προσθέτω διαδοχικά λίγο νερό, λίγο αλεύρι και ξανά νερό και αλεύρι κ.ο.κ. μέχρι να σχηματιστεί η ποσότητα που θέλω να φτιάξω.

Βάζω επίσης αλάτι και προαιρετικά εμένα μου αρέσει να βάζω και λίγο πιπέρι και τα ανακατεύω και αυτά μέσα στην κατσαρόλα.

Ουσιαστικά όπως βλέπετε προσπαθώ να φτιάξω έναν χυλό σαν μια απαλή κρέμα, δηλαδή να μην είναι νερουλό το μείγμα αλλά ούτε και πολύ σφιχτό.

Μόλις φτιάξω την ποσότητα που θέλω, σερβίρω απευθείας το φαγητό στο πιάτο 🙂

Η γιαγιά μου με τον παππού μου θυμάμαι συνόδευαν το χαβίτς με τσαχλαμά, ένα μείγμα γιαουρτιού με νερό, εγώ το τρώω παρέα με ένα γιαουρτάκι.

Έχω ακούσει όμως ότι κάποιοι προσθέτουν την λεγόμενη “τυροκλωστή” ενώ κάποιοι άλλοι το σερβίρουν και σαν γλυκό προσθέτοντας λίγο μέλι, αλλά αυτές τις παραλλαγές δεν τις έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής.

Μια σκέψη στο “Χαβίτς ή Κατσαμάκι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *