Ζύμη πίτσας για μια χειροποίητη σπιτική πίτσα

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει η πίτσα. Αν είσαι ένας τέτοιος άνθρωπος, άσε (αν θες) ένα σχόλιο να δηλώσεις το παρόν σου αλλά και να μας εξηγήσεις τους λόγους.

Για όλους τους υπόλοιπους, λοιπόν, σε αυτό το βίντεο κάνω μία απλή πίτσα στην οποία χρησιμοποιώ μια εύκολη χειροποίητη ζύμη.

Ξεκινάω την διαδικασία ετοιμάζοντας την ζύμη της πίτσας, και τα υλικά και τις δοσολογίες που χρησιμοποιώ είναι τα εξής:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι (που βάζω αρχικά στο ζυμάρι)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 8 γραμμάρια)
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 100 γραμμάρια αλεύρι που βάζω στην δεύτερη φάση για την ζύμη

Σημείωση: με αυτά τα υλικά, επειδή εμάς μας αρέσει να είναι λεπτή η ζύμη, κάνω δύο πίτσες.

Αρχικά βάζω το αλεύρι σε ένα μπολ. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το συνηθισμένο αλεύρι, αλλά εγώ σήμερα έχω εδώ αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (γνωστό και ως «αλεύρι Ζέας», αν έχετε ακουστά). Πάντως την ίδια διαδικασία θα έκανα και με το συνηθισμένο αλεύρι.

Προσθέτω μέσα ξηρή μαγιά και λίγη ζάχαρη και τα ανακατεύω.

Μετά κάνω μια λακκούβα στην μέση και αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το νερό, και παράλληλα το ανακατεύω να αρχίσει να δημιουργείται το ζυμάρι.

Επίσης βάλω και το ελαιόλαδο και το ζυμώνω ελαφρώς το ζυμάρι μαζί με αυτό.

Κάπως έτσι φτάνω σε ένα σημείο όπου το ζυμάρι είναι αρκετά μαλακό και κολλάει ελαφρώς στα χέρια.

Σκεπάσω το μπολ και θα το αφήσω για λίγη ώρα να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να φουσκώσει εξαρτάται και από την θερμοκρασία περιβάλλοντος, δηλαδή το καλοκαίρι που έχει ζέστη μπορεί να χρειαστεί γύρω στην μισή ώρα, το χειμώνα όμως χρειάζεται περισσότερη ώρα.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, (ο όγκος του ζυμαριού διπλασιάζεται), το ζυμώνω πάλι λίγο ελαφρά, και προσθέτω και το επιπλέον αλεύρι (που σας έγραψα στα υλικά), ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Σε αυτή την φάση είναι σχεδόν έτοιμο το ζυμάρι, αλλά δεν το χρησιμοποιώ αμέσως, σκεπάζω και πάλι το μπολ για μερικά λεπτά για να ξεκουραστεί η ζύμη και μετά από λίγο ξεκινάω να ετοιμάζω την πίτσα.

Όπως είπα και πιο πάνω, επειδή εμείς προτιμάμε την πίτσα με λεπτή ζύμη, χωρίσω την ζύμη στα δύο να κάνουμε δύο πίτσες με αυτό το ζυμάρι που έχω ετοιμάσει.

Απλώνω στο ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα, και εκεί πάνω στρώνω την ζύμη. Εγώ συνηθίζω να την απλώνω με το χέρι αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι, π.χ. χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι σε σχήμα κυλίνδρου, το οποίο το γυρνάμε στο πλάι και το κυλάμε πάνω στην ζύμη.

Μέχρι να απλώσω την ζύμη, προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C

Βάζω επάνω στην ζύμη σάλτσα ντομάτας και πριν βάλω τα υπόλοιπα υλικά βάζω την ζύμη στον φούρνο να ψηθεί για 10 λεπτά στους 180°C

Μετά βγάζω το ταψί από τον φούρνο και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι μανιτάρια και τρία διαφορετικά τυριά.

Βάζω ξανά την πίτσα στον φούρνο να ψηθεί στους 180°C για άλλα 10 λεπτά και… στην συνέχεια βγάζω το ταψί έξω να και αφήνω την πίτσα να κρυώσει λίγο για να μπορέσω να την κόψω σε κομμάτια.

Στο σερβίρισμα, ορισμένες φορές βάζω και λίγη τριμμένη ρίγανη πάνω στα κομμάτια της πίτσας.

Μια σκέψη στο “Ζύμη πίτσας για μια χειροποίητη σπιτική πίτσα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *