Κριθαράκι με κιμά

Το κριθαράκι (όχι αυτό στο μάτι, το ζυμαρικό) είναι ένα ευέλικτο υλικό στην κουζίνα που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα υλικά σε πολλές συνταγές.

κριθαράκι με κιμά
Το νόστιμο φαγητό λίγο πριν το σερβίρισμα

Στην προκειμένη περίπτωση το μαγειρεύω με κιμά σε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (σε λίγη ώρα έχουμε έτοιμο σπιτικό φαγητό) που είναι και πολύ χορταστική.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα εξής:

  • 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλιτζάνι κριθαράκι
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας (προαιρετικά)

Αρχικά βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρω 1-2 λεπτά το κρεμμύδι το οποίο το έχω καθαρίσει και το έχω κόψει σε κομμάτια.

Στην συνέχεια βάζω στην κατσαρόλα τον κιμά (ο οποίος καλά είναι να έχει μείνει για λίγο (π.χ. μισή ώρα) εκτός ψυγείου ώστε να μην είναι πολύ κρύος.

Σε αυτή την φάση, το μάτι της κουζίνας δεν χρειάζεται να είναι στο φουλ, σχετικά μέτρια θερμοκρασία είναι οκ για να έχουμε τον έλεγχο. Προσπαθώ να διασκορπίσω το κιμά μέσα στην κατσαρόλα για να μαγειρευτεί εύκολα.

Προσπαθώ όλα τα επιμέρους κομμάτια του κρέατος να αλλάξουν χρώμα και αντί για αυτό το ροζ/κόκκινο του άψητου – ωμού να πάρουν το γνωστό ψημενοκιμαδί χρώμα του ψημένου κιμά.

Παρατηρούμε ότι καθώς ψήνεται το κρέας βγάζει τα υγρά του, τα οποία μέχρι να ψηθεί ο κιμάς λογικά θα έχουν εξατμιστεί. Μόλις ψηθεί με το καλό, βάζω το κριθαράκι και ανακατεύω καλά το (μελλοντικό) φαγητό.

Χωρίς να καθυστερήσω ιδιαίτερα, προσθέτω το νερό (η αναλογία νερού όπως και σε άλλες συνταγές με κριθαράκι που κάνω είναι 3 προς 1) και σε αυτό το σημείο αν θέλω προαιρετικά μπορώ να προσθέσω το αλατοπίπερο και τον χυμό ντομάτας.

Εμένα μου αρέσει συνήθως χωρίς χυμό ντομάτας, οπότε επειδή του λείπει η κοκκινίλα από την ντομάτα το λέμε άσπρο αν και στην πράξη δεν είναι λευκό το χρώμα του. Έτσι κάνω την συνταγή και στο video που θα δεις παρακάτω…

Στο βίντεο μπορείς να δεις αναλυτικά τα βήματα της συνταγής

Τώρα, αφού ανακατέψω καλά, ανάβω στο φουλ το μάτι της κουζίνας για να βράσει το νερό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός το χαμηλώνω πάλι σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνω να σιγοβράσει ανακατεύοντας που και που για να μην κολλήσει.

Ο χρόνος βρασίματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα πόσο ζεστό είναι το μάτι της κουζίνας. Το κριθαράκι απορροφά το νερό και μετά από λίγη ώρα (με 5-10 λεπτά βράσιμο) που το νερό θα έχει σχεδόν τελειώσει (πριν τελειώσει εντελώς) κλείνω το μάτι της κουζίνας και το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνω για 10-15 λεπτά να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Μια πιο safe εκδοχή (αν το μάτι της κουζίνας είναι πολύ ζεστό, παρόλο που το κλείσαμε ή/και αν έχει τελειώσει το νερό στην κατσαρόλα) είναι να απομακρύνουμε και την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας αυτά τα τελευταία 10-15 λεπτά που το αφήνουμε με κλειστό το καπάκι.

Ο δρόμος που θα επιλέξουμε είναι θέμα εμπειρίας αλλά και θέμα αντιληπτικής ικανότητας, ώστε να κρίνουμε τι μας βολεύει καλύτερα. Όσες γραμμές και να γράψω, θεωρώ ότι δεν μπορώ να διασφαλίσω 100% ότι κάποιος αρχάριος (π.χ. που μαγειρεύει πρώτη φορά κριθαράκι) δεν θα καταλήξει με άψητο ή καμένο φαγητό ακολουθώντας την περιγραφή της συνταγής.

Πάντως μετά από αυτήν την διαδικασία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το φαγητό θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Εγώ όταν το βάζω στο πιάτο, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και συνήθως το συνοδεύω με τυρί φέτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *