Τσιπούρα ψητή στο φούρνο με πατάτες

τσιπούρα με πατάτες
Τσιπούρα με πατάτες ψημένες στο φούρνο

Ψάρι δεν τρώω όσο συχνά θα ήθελα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση την συνταγή της τσιπούρας που μαγείρεψα στο φούρνο με τις πατάτες, θυμήθηκα να την κάνω ένα βίντεο.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα εξής:

  • 1 τσιπούρα (περίπου 500 γραμμάρια) καθαρισμένη
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4-5 πατάτες
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο (και λιγότερο αν θέλουμε λιγότερες θερμίδες)
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι νερό

Είχα λοιπόν μια τσιπούρα έτοιμη καθαρισμένη από τα λέπια και τα εντόσθια να με περιμένει στο ταψί και έβαλα την μαεστρία μου για να μαγειρέψω αυτό το εύκολο σπιτικό φαγάκι.

Καθάρισα τις πατάτες και τις έκοψα σε κομμάτια, ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά, ας πούμε μπουκίτσες αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι χαρακτηριστικό μέγεθος γιατί άλλος τρώει μεγαλύτερες και άλλος μικρότερες μπουκιές. Πάντως αν δεις το video της συνταγής ή έστω την φωτογραφία που έχω εδώ, πιστεύω θα καταλάβεις το μέγεθος.

Έβαλα τα κομμάτια από τις πατάτες στο ταψί, παρεούλα με την τσιπούρα και έβαλα επίσης το ελαιόλαδο μέσα και χρησιμοποιώντας την δεξιοτεχνία και την σβελτάδα που με διακατέχει, τα πασάλειψα καλά ώστε να λαδωθεί και το ταψί (μπας και μας κάνει την χάρη να μαγειρευτεί καλά το φαγητό) αλλά να λαδωθούν και οι πατατούλες με το ψαράκι.

Είχα καθαρίσει από πριν το κρεμμύδι και το έκοψα σε μικρά κομμάτια και με ανάλογο τρόπο είχα προετοιμάσει και το σκόρδο. Αυτά τα έχωσα μέσα στην τσιπούρα, στο σημείο όπου είχαν αφαιρεθεί τα εντόσθια της, ώστε με το ψήσιμο να δώσουν έξτρα γεύση στο ψάρι. Λίγα κομμάτια κρεμμυδιού που δεν χωρούσαν, τα έβαλα ανάμεσα στις πατάτες.

Στο βίντεο μπορείς να δεις την διαδικασία της συνταγής

Πρόσθεσα το νερό στο ταψί, να βοηθήσει και αυτό στο ψήσιμο και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, έψησα το φαγητό για περίπου μία ώρα. Ενδιάμεσα, δηλαδή μετά το πρώτο μισάωρο, έβγαλα για λίγο το ταψί για να ανακατέψω τις πατάτες (για να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην ξεραθούν από την πάνω πλευρά) και επίσης έριξα και λίγο από το ζουμάκι του ταψιού πάνω από την τσιπούρα.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ρίχνουμε κλεφτές ματιές από τζαμάκι της πόρτας του φούρνου να δούμε μην μας αρπάξει το φαγητό και τσουρουφλιστεί, οπότε προσαρμόζουμε τον χρόνο ψησίματος ανάλογα με τον φούρνο μας. Εγώ συνήθως στην μία ώρα σβήνω τον φούρνο και το αφήνω μέσα για λίγη ώρα να προσγειωθεί ομαλά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Στο σερβίρισμα προσθέτω χυμό λεμονιού και καλή μας όρεξη!

Συνοδευτικά, έχω παρατηρήσει ότι μου ταιριάζει με (ελαφρά δροσερό) λευκό κρασί, οπότε αυτό ανεβάζει ακόμη παραπάνω το κόστος του γεύματος, αλλά από το να δίνεις λεφτά σε άλλες χαζομάρες, ίσως και να αξίζει αυτή η επένδυση στην εμπειρία.

Υ.Γ. Εννοείται ότι όπως κάθε φαγητό με ψάρι χρειάζεται προσοχή στα αγκάθια, άρα δεν θέλει βιασύνη, ήρεμες κινήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *