Λαβράκι με πατάτες στο φούρνο

Αυτή την φορά έπιασα λαβράκι 🙂

λαβράκι με πατάτες
Το λαβράκι σερβιρισμένο στο πιάτο με τις πατάτες

Όχι δεν ψαρεύω, τρόπος του λέγειν, έψαχνα απλά μια εισαγωγή. Τώρα που προσπαθώ να τρώω πιο συχνά ψάρι και επειδή τα τηγανιτά ξέρουμε ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο, σκέφτηκα να μαγειρέψω τα ψάρια στο φούρνο. Δεν βρήκα τσιπούρες, οπότε πήρα δυο λαβράκια που βρήκα διαθέσιμα.

Σε αυτή την συνταγή λοιπόν, χρησιμοποιώ τα παρακάτω υλικά:

  • 2 λαβράκια (περίπου 300 γραμμάρια το καθένα) καθαρισμένα
  • 4-5 μέτριες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • χυμό από δύο λεμόνια

Τα ψάρια τα είχα έτοιμα καθαρισμένα, οπότε γλίτωσα την σχετική ταλαιπωρία. Έβαλα τα λαβράκια στο ταψί και πρόσθεσα μέσα και τις πατάτες τις οποίες τις καθάρισα και τις έκοψα σε κομμάτια, στο μέγεθος που βλέπετε και στο βίντεο.

Στο video μπορείς να δεις αναλυτικά την διαδικασία

Έβαλα το ελαιόλαδο και τα πασάλειψα καλά για να μην κολλήσουν στο ταψί. Μετά πήρα το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα οποία τα είχα καθαρίσει και τα είχα κόψει σε κομμάτια, και τα έβαλα μέσα στο άνοιγμα που είχε το κάθε ψάρι (τα ανοίγματα που προέκυψαν δηλαδή κατά το καθάρισμα τους από τα εντόσθια).

Πρόσθεσα το νερό στο ταψί και έβαλα το φαγητό να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Μετά από μισή ώρα ψησίματος, έβγαλα το ταψί για λίγο, αναποδογύρισα τις πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα και περιέλουσα ελαφρά τα λαβράκια με το ζουμί που υπήρχε μέσα στο ταψί.

Μετά από αυτό το μικρό διάλειμμα στο ψήσιμο, έβαλα και πάλι το ταψί στο φούρνο για να συνεχιστεί το ψήσιμο, για επιπλέον μισή ώρα. Σύνολο μία ώρα περίπου το ψήσιμο (ανάλογα και τον φούρνο).

Μόλις τελειώσει το ψήσιμο, συνηθίζω να αφήνω το φαγητό για λίγο να ξεκουραστεί, πριν αρχίσω το σερβίρισμα. Όταν το σερβίρω, προσθέτω και λίγο χυμό λεμονιού πάνω στο ψάρι, να του δώσω λίγη… ένταση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *