Πατάτες γιαχνί (ή μπλουμ)

Σήμερα έχουμε ένα μαμαδίστικο (ή και γιαγιαδίστικο) φαγητό, την παραδοσιακή συνταγή για τις πατάτες γιαχνί ή κατά άλλους τις λεγόμενες και ως μπλουμ!

πατάτες γιαχνί
οι πατάτες γιαχνί λίγο πριν τις σερβίρω

Δεν είναι λίγες οι φορές που θυμάμαι την γιαγιά μου να μαγειρεύει αυτή την συνταγή, η οποία είναι εύκολη, είναι γρήγορη, είναι και χορταστική και γενικά παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ανοχή στις ανθρώπινες ιδιοτροπίες που ωθούν κάποιους εξ υμών να απορρίπτουν κάποια φαγητά.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα εξής:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κιλό πατάτες
  • ελαιόλαδο (βλέπε παρακάτω 1 και 3)
  • 300 ml τοματοχυμός
  • αλατοπίπερο
  • νερό (βλέπε παρακάτω 2)

Αρχικά βάζω στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ίσα-ίσα να λαδωθεί η εσωτερική επιφάνεια της στο κάτω μέρος (εδώ είναι το “βλέπε παρακάτω 1” που είχα πει), ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχθεί το κρεμμύδι.

Καθαρίζω το κρεμμύδι, το κόβω σε κομμάτια και το βάζω μέσα στην κατσαρόλα να το σοτάρω.

Μόλις είναι έτοιμο το κρεμμύδι, βάζω μέσα τις πατάτες, τις οποίες τις έχω καθαρίσει και τις έχω κόψει σε κομμάτια τα οποία δεν είναι ούτε πολύ μικρά (για να μην λιώσουν) ούτε πολύ μεγάλα (για να μπορέσουν να ψηθούν και να μαλακώσουν σχετικά εύκολα).

δες αναλυτικά τα βήματα της συνταγής στο βίντεο που ετοίμασα

Προσθέτω επίσης το νερό, τόσο ώστε να καλύψει ίσα-ίσα τις πατάτες (εδώ είναι το “βλέπε παρακάτω 2” που είχα πει) και τον τοματοχυμό, ανακατεύω καλά και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Για να δω αν μαλάκωσαν οι πατάτες, δοκιμάζω να τρυπήσω μια πατάτα με ένα πιρούνι και παρατηρώ κατά πόσο αυτό μπορεί να διεισδύσει εύκολα.

Που και που ανακατεύω το φαγητό για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Αν δω ότι οι πατάτες είναι ακόμη άψητες και το νερό στην κατσαρόλα έχει λιγοστέψει, μπορώ να συμπληρώσω λίγο νερό.

Μόλις ψηθούν οι πατάτες, προσθέτω αλατοπίπερο, ανακατεύω και σβήνω το μάτι της κουζίνας, αφήνοντας για λίγη ώρα το φαγητό να ξεκουραστεί.

Σερβίρω προσθέτοντας στο πιάτο λίγο επιπλέον ελαιόλαδο (εδώ είναι το “βλέπε παρακάτω 3” που είχα πει) και συνήθως συνοδεύω τις πατάτες γιαχνί με τυρί φέτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *