Πως αλλάζω σαμπρέλα στο ποδήλατο

Η σαμπρέλα (ή αεροθάλαμος) βρίσκεται στο εσωτερικό της ρόδας του ποδηλάτου και μέσα της βρίσκεται ο αέρας που βάζουμε στην βαλβίδα για να φουσκώσουμε το “λάστιχο” στο ποδήλατο.

σαμπρέλα

Τι γίνεται όμως αν πάθουμε “φούιτ”;

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση για να δούμε τι είναι το “φούιτ”. Είναι ένας όρος που από ξέρω δεν χρησιμοποιείται σε όλη την Ελλάδα, αλλά νομίζω κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Φούιτ λοιπόν, είναι μονολεκτικά το flat tire, δηλαδή το κοινώς “έπαθα λάστιχο”.

Άλλη μία παρένθεση…

Υπάρχουν και ποδήλατα με ρόδες tubeless, δηλαδή χωρίς σαμπρέλα, αλλά τα συνηθισμένα ποδήλατα έχουν τις κλασικές ρόδες με inner tube, την σαμπρέλα δηλαδή.

Αφού ξεμπερδέψαμε με την εισαγωγή και τις παρενθέσεις, ας περάσουμε στο ψητό. Στο βίντεο που έκανα φαίνεται πως αλλάζω την σαμπρέλα στην πίσω ρόδα του ποδηλάτου μου.

Και στην μπροστά ρόδα να ήταν το φούιτ, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά η διαδικασία, απλά τότε λερώνεσαι λιγότερο γιατί δεν πιάνεις την αλυσίδα.

Ας το δούμε καταρχήν, μήπως θυμηθώ να γράψω και κάτι ακόμα παρακάτω για συμπλήρωμα.

Τώρα που το είδαμε, δεν ξέρω αν χρειάζεται να πω κάτι επιπλέον, τα πράγματα είναι απλά, βγάζουμε την ρόδα, αλλάζουμε την σαμπρέλα και ξαναβάζουμε την ρόδα στο ποδήλατο.

Σημαντικό σημείο είναι πριν βάλουμε την καινούργια σαμπρέλα, να κάνουμε προσεκτικό έλεγχο στο εξωτερικό λάστιχο για να δούμε μήπως υπάρχει ακόμα το αιχμηρό αντικείμενο που μας τρύπησε την σαμπρέλα. Πολλές φορές είναι σφηνωμένο εκεί, οπότε αν δεν το αφαιρέσουμε θα μας τρυπήσει και την καινούργια σαμπρέλα. Στην προκειμένη περίπτωση εγώ δεν βρήκα κάτι, προφανώς το πάτησα ότι ήταν και δεν μου έμεινε στην ρόδα.

Αν έχεις κάποια απορία, γράψε στα σχόλια και θα σου απαντήσω.

2 σκέψεις σχετικά με το “Πως αλλάζω σαμπρέλα στο ποδήλατο”

    1. αυτά τα πλαστικά που χρησιμοποιώ για να βγάλω το εξωτερικό λάστιχο του τροχού νομίζω λέγονται “λεβιεδάκια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *