Τραχανόπιτα με τυρί φέτα (χωρίς φύλλο)

Η τραχανόπιτα είναι μια εύκολη συνταγή για να αξιοποιήσουμε τον τραχανά που ίσως έχουμε στο ντουλάπι, χωρίς να κάνουμε την κλασική σούπα αλλά στην προκειμένη περίπτωση κάνουμε κάτι σαν τεμπελοτυρόπιτα χωρίς φύλλο.

τραχανόπιτα
Η τραχανόπιτα μετά το ψήσιμο 🙂

Γενικά αυτή η συνταγή μου θυμίζει στη γεύση και μακαρόνια ογκρατέν (το λεγόμενο από εμένα ως παστίτσιο χωρίς κιμά). Για να μην τα πολυλογώ (αν και ίσως το κάνω), δεν θα επεκταθώ σε άλλες παρομοιώσεις και θα προχωρήσω επιτέλους στα της συνταγής.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα εξής:

  • 400 γραμμάτια τραχανάς γλυκός
  • 500 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές
  • 200 γραμμάτια τυρί φέτα
  • λίγο ελαιόλαδο (λιγότερο από μισό φλιτζάνι)

Αρχικά βάζω στο ταψί τον τραχανά με το γάλα και τον αφήνω λίγα λεπτά να μουλιάσει. Μετά από λίγο βλέπουμε ότι έχει απορροφηθεί το γάλα από τον τραχανά και μπορούμε να προχωρήσουμε.

Βάζω τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί, δηλαδή καθαρίζω το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα ψιλοκόβω, βάζω τα αυγά (κρόκος και ασπράδι), το τυρί σε μικρά κομματάκια και το ελαιόλαδο… και ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά.

Στο βίντεο μπορείς να δεις αναλυτικά την διαδικασία

Η προετοιμασία του μείγματος της τραχανόπιτας κάπου εδώ έχει τελειώσει και μπορούμε να προχωρήσουμε στο ψήσιμο.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βάζω μέσα το ταψί για περίπου μια ώρα στους 180 °C. Ίσως χρειαστεί και λίγο λιγότερη ώρα, ανάλογα τον φούρνο, κοιτάμε από το τζάμι πότε θα πάρει χρώμα αλλά προσέχουμε να μην μας καεί.

Όταν ψηθεί, την βγάζω από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει λίγο, γιατί όπως και άλλα παρόμοια φαγητά (π.χ. παστίτσιο) αν δεν κρυώσει για να σφίξει λίγο είναι δύσκολο να κοπεί σε κομμάτια και μπορεί να διαλύεται. Γευστικά δεν θα έχει διαφορά ακόμη και να διαλυθεί, όμως εμφανισιακά παρουσιάζεται μια διαφοροποίηση.

Όταν λοιπόν με το καλό είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα, σερβίρουμε την τραχανόπιτα και καλή μας όρεξη!

Υ.Γ. Επειδή με ρωτήσανε, να σας πω και αυτό: Θα υπολόγιζα ότι με αυτές τις αναλογίες των υλικών βγαίνουν 4 αρκετά χορταστικές μερίδες (βέβαια εξαρτάται και πόσο τρώει ο καθένας). Το ταψί που χρησιμοποιώ στο βίντεο έχει διαστάσεις περίπου 28x21cm, για να έχετε και μια άποψη της υλικής υπόστασης των πραγμάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *