Σκορδαλιά με πατάτα

σκορδαλιά με πατάτα
Η σκορδαλιά που ετοίμασα…

Στο σημερινό βίντεο έχουμε άλλη μια παραδοσιακή συνταγή που την θυμόμαστε όλοι μαζί κάποιες συγκεκριμένες ημέρες του έτους, όπως για παράδειγμα η 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για την ευωδιαστή σκορδαλιά με πατάτες που μας χαρίζει απλόχερα την μυρωδιά της. Γενικά σκορδαλιές γίνονται και με άλλα υλικά, π.χ. το πιο συνηθισμένο είναι με ψωμί, ενώ έχει και άλλες εκδοχές π.χ. με παντζάρι. Εγώ εδώ την κάνω με πατάτα.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ εκτός από τις πατάτες και το σκόρδο, είναι το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Οι αναλογίες των υλικών σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τα γούστα μας, δηλαδή… αν θέλουμε λίγη σκορδίλα τότε βάζουμε λίγο σκόρδο ή αν θέλουμε πιο λίγες θερμίδες μπορούμε να βάλουμε πιο λίγο ελαιόλαδο, αλλά θα γράψω εδώ και μια ενδεικτική δοσολογία για να υπάρχει ένας μπούσουλας.

  • μισό κιλό πατάτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • μισό κουταλάκι αλάτι

Η διαδικασία της συνταγής είναι αρκετά εύκολη, ξεκινάω καθαρίζοντας και βράζοντας τις πατάτες. Αναλυτικά αυτή την διαδικασία την είχα δείξει σε ένα πιο παλιό βίντεο, το οποίο είναι το εξής…

Δες αυτό το βίντεο αν δεν ξέρεις πως βράζουμε πατάτες

Έχοντας έτοιμες τις πατάτες, μετά τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα. Καθαρίζω το σκόρδο και το ψιλοκόβω σε ένα μπολ. Το κόβω σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορώ, αλλά εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω και το σχετικό εργαλείο που πολτοποιεί τις σκελίδες του σκόρδου.

Μετά βάζω στο μπολ το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ανακατεύω. Προσθέτω 2-3 κομμάτια βρασμένης πατάτας και τα πατάω με ένα πιρούνι να λιώσουν και να γίνουν σαν πουρές. Καλό είναι να μην αφήσουμε τις πατάτες να κρυώσουν εντελώς γιατί σκληραίνουν και πατιούνται πιο δύσκολα, ενώ αν είναι σε μια χλιαρή θερμοκρασία είναι αρκετά μαλακές.

Προσθέτω το ξύδι και το ανακατεύω καλά και στην συνέχεια βάζω σταδιακά και τα υπόλοιπα κομμάτια πατάτας και τα ενσωματώνω στο μείγμα.

Μπορούμε στο τέλος της διαδικασίας να δοκιμάσουμε και αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε κάποιο υλικά, π.χ. λίγο παραπάνω αλάτι αν μας φαίνεται ανάλατη ή αν βγει σχετικά σφιχτό το μείγμα και το θέλουμε πιο αφράτο μπορούμε να βάλουμε επιπλέον ελαιόλαδο ή/και ξύδι για να του δώσουμε επιπλέον ρευστότητα, ανακατεύοντας το καλά.

Δες σε αυτό το video την προετοιμασία της σκορδαλιάς

Αυτό ήταν, η σκορδαλιά είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *