Νόστιμα φασόλια γίγαντες στην κατσαρόλα

Όταν μαγειρεύεις όσπρια, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της συνταγής έχει η πρώτη ύλη. Ντάξει, σε όλες τις συνταγές παίζει ρόλο και η ποιότητα των υλικών, αλλά ειδικότερα στα όσπρια υπάρχουν φαινομενικά αόρατες διαφορές οι οποίες όμως κάνουν την διαφορά.

φασόλια γίγαντες
Το φαγητό που ετοίμασα στην κατσαρόλα λίγο πριν το σερβίρω

Ευτυχώς εγώ τα τελευταία χρόνια έχω εντοπίσει και προμηθεύομαι ωραία όσπρια τα οποία είναι νόστιμα και βράζουν και πολύ εύκολα, είναι “βραστερά” που λέμε. Γι’ αυτό στα όσπρια πλέον αποφεύγω να αναφέρω συγκεκριμένους χρόνους ψησίματος/βρασίματος γιατί μπορεί τα δικά μου να βράζουν σε 30-40 λεπτά και κάποιος άλλος που βλέπει την συνταγή να μου γράφει στα σχόλια ότι τα έβραζε 2 ώρες τα δικά του και δεν μαλάκωναν.

Τέλος πάντων, σήμερα μαγειρεύω σε αυτό το βίντεο φασόλια γίγαντες, μιας και πριν λίγες μέρες προμηθεύτηκα γίγαντες Πρεσπών και σκέφτηκα να τους τιμήσω άμεσα.

Τους γίγαντες συνήθως τους φτιάχνω στο φούρνο, αλλά αυτή την φορά σκέφτηκα να κάνω κάτι πιο απλό και να τους μαγειρέψω στην κατσαρόλα.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα αναλυτικά είναι τα εξής:

  • 500 γραμμάρια γίγαντες Πρεσπών
  • 250 ml χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά (χρησιμοποίησα από αυτές που είναι για γέμισμα)
  • 2-3 μέτρια καρότα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα τα γούστα)
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο (στο σερβίρισμα)
  • νερό (χρειάζεται σε τρεις φάσεις, βλέπε παρακάτω αναλυτικά)

Αρχικά, για να μαγειρευτεί αυτή η συνταγή χρειάζεται να το έχουμε σκεφτεί αρκετά νωρίτερα. Δηλαδή δεν είναι κάτι που το σκέφτεσαι τώρα και σε μισή ώρα έχεις έτοιμο το φαγητό. Εδώ χρειάζεται να το σκεφτείς από την προηγούμενη μέρα, ή έστω από το προηγούμενο βράδυ.

Κι αυτό γιατί το προηγούμενο βράδυ, χρειάζεται να βάλω τα φασόλια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό για να μουλιάσουν, ώστε την άλλη μέρα το πρωί να είναι έτοιμα για να ξεκινήσω το μαγείρεμα.

Έτσι κι έκανα λοιπόν, και μούλιασαν τα φασόλια καμιά δεκαριά ώρες στο νερό, το ρούφηξαν και φούσκωσαν με αποτέλεσμα οι γίγαντες να γιγαντωθούν περαιτέρω.

Στο video μπορείς να δεις αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής

Όσο νερό περίσσεψε στο μπολ το άδειασα στο νεροχύτη (τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσα ενδεχομένως να το ρίξω στις γλάστρες να μην πάει χαμένο, αλλά δεν ήταν και πολύ) και τέλος πάντων στράγγισα τα φασόλια και τα έβαλα σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό, τόσο ώστε και να τα καλύπτει αλλά και να τα σκεπάζει.

Άναψα το μάτι της κουζίνας και περίμενα να ζεσταθεί το νερό και να αρχίσει να βράζει. Από στην στιγμή που ξεκίνησε να βράζει μέτρησα 5-10 λεπτά και στην συνέχεια άδειασα το νερό (και τους αφρούς που σχηματίστηκαν στην επιφάνεια του) από την κατσαρόλα.

Ξανα-έβαλα φρέσκο νερό στην κατσαρόλα, περίπου 1,5 λίτρο, δηλαδή τα σκέπαζε τα φασόλια και λίγο παραπάνω και τα άφησα τώρα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Εγώ τα αφήνω να σιγο-βράζουν με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας και το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία, δεν χρειάζεται να βράζουν έντονα σαν ηφαίστειο που ξυπνά, αρκεί να βγάζουν μερικές νωχελικές μπουρμπουλήθρες.

Παρένθεση: Αν τυχόν καθώς βράζουν, φαίνεται πως πάει να τελειώσει το νερό, τότε συμπληρώνουμε, αλλά λογικά θα φτάσει το νερό, με δεδομένο ότι θα σιγοβράζουν με κλειστό το καπάκι.

Άλλη παρένθεση: Εννοείται ότι που και που ανακατεύουμε να μην μας κολλήσουν, αν και λογικά δεν θα κολλήσουν εφόσον υπάρχει επαρκές νερό στην κατσαρόλα.

Όση ώρα περιμένω να κάνει ο βρασμός την δουλειά του, δεν αφήνω τον χρόνο ανεκμετάλλευτο. Ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά να είναι “stand by” me, δηλαδή καθαρίζω καρότα, πιπεριά, κρεμμύδι και σκόρδο και τα κόβω σε κομμάτια.

Όταν με το καλό μαλακώσουν οι γίγαντες, τότε βάζω μέσα στην κατσαρόλα τον χυμό ντομάτας και τα υλικά που ετοίμασα στην ακριβώς από πάνω παράγραφο, ανακατεύω και περιμένω να βράσουν λίγο μαζί με τα φασόλια, μέχρι να μαλακώσει το καρότο που είναι το πιο σκληρό.

Μετά από λίγα λεπτά που θα έχει μαλακώσει και το καροτάκι, βάζω αλάτι στο φαγητό, ανακατεύω και κλείνω το μάτι της κουζίνας.

Αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί κανά μισάωρο (αν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου) και στην συνέχεια σερβίρω το φαγητό σε βαθύ πιάτο με το ζουμάκι του και προσθέτω μέσα στο πιάτο λίγο ελαιόλαδο.

Αυτό ήταν, εύκολο είναι, μην κοιτάς που το έγραψα εγώ τόσο περίπλοκα γιατί είχα όρεξη για συγγραφή… καλή μας όρεξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *